Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Deficit bude oveľa vyšší, ako 3,75 mld. eur, tvrdí Most-Híd

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Budúcoročný rozpočet, ktorý dnes prijal parlament, je príliš optimistický. Jeho skutočný deficit bude vyšší, než očakáva vláda, myslí si strana Most-Híd. Rozpočet predpokladá enormný deficit, aký Slovensko ešte nemalo, tvrdí v stanovisku šéf ekonomického orgánu strany Ivan Švejna. Stavisko k rozpočtu poskytol hovorca strany Peter Horváth.

Plánovaný deficit bude podľa strany v skutočnosti oveľa vyšší, ako 3,75 mld. eur. "Vláda je totiž až príliš optimistická pri zostavovaní príjmovej stránky rozpočtu. Sme si istí, že to, čo vláda naplánovala, jednoducho nevyberie," tvrdí strana. Vláda by podľa nej nemala byť taká optimistická, ale mala by sa začať pozerať na svet reálne a začať šetriť. "V prvom rade na sebe," uvádza stanovisko.

Strana navrhuje uťahovanie si opaskov vládnych inštitúcií, ktoré by mali míňať len na to, čo je naozaj nevyhnutné. "Ekonomika totiž nebude produkovať pracovné miesta, sociálna situácia občanov sa zhorší a počet nezamestnaných bude vyšší, než plánuje vláda. Tá by sa mala správať, ako keby to bola jej domácnosť. Nesmie vydávať viac, než má príjmy," uviedla strana. Dodala, že krajina sa v budúcnosti nevyhne šetreniu.

Štát bude budúci rok hospodáriť s deficitom 3,746 mld. eur pri rozpočtovaných príjmoch 12,531 mld. eur a výdavkoch 16,277 mld. eur. Výdavky by tak v porovnaní s tohtoročným rozpočtom mali stúpnuť o vyše 15 %. Deficit rozpočtu by mal klesnúť z tohtoročných očakávaných 6,3 % na 5,5 % hrubého domáceho produktu. Za návrh rozpočtu hlasovalo 83 zo 139 prítomných poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu