Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pokles tržieb v maloobchode v auguste opäť spomalil

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tempo medziročného prepadu tržieb slovenských obchodníkov sa v auguste tretí mesiac po sebe spomalilo. V stálych cenách klesli tržby o 9,6 percenta v porovnaní s júlovým prepadom o 11,1 percenta.

Celkové tržby v maloobchode v bežných cenách sa v auguste zvýšili na 1,49 miliardy eur (44,74 miliardy Sk) oproti 1,48 miliardy eur (44,71 miliardy Sk) v júli, informoval dnes Štatistický úrad.

V najsilnejšej zložke, maloobchode v nešpecializovaných predajniach, stúpli v auguste tržby oproti minulému roku reálne o 3,8 percenta, v absolútnom vyjadrení dosiahli 601,6 milióna eur (18,12 miliardy korún).

Výrazný pokles obratu, o 26,3 percenta, zaznamenali v obchodoch s ostatným tovarom pre domácnosť. Ich tržby v auguste dosiahli 164,7 milióna eur (4,96 miliardy Sk). Prepad o 12,6 percenta vykázali tržby s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach. O takmer tretinu sa znížili tržby v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov.

Až o 24,9 percenta stúpli tržby v predajniach s elektronikou v špecializovaných predajniach. V júli pritom ešte klesli o 13,4 percenta. Mierne, o 0,7 percenta vzrástli aj tržby v obchodoch s potravinami, nápojmi a tabakom, predajne pre kultúru a rekreáciu utŕžili o 5,7 percenta viac. Na celkových tržbách v maloobchode však majú nepatrný podiel.

Dôvodom poklesu tržieb v predajniach je podľa ekonómov hospodárska kríza. Tá sa odrazila tiež v raste nezamestnanosti, čo znížilo príjmy ľudí. Za prvých osem mesiacov roka sa tržby obchodníkov v stálych cenách prepadli medziročne o viac ako desatinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu