Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obchodníkom padajú tržby, vo februári klesli o 10 %

Predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová
Predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová

BRATISLAVA - Slovenským obchodníkom vo februári ďalej padali tržby. Ich medziročný pokles sa prehĺbil na 10,3 percenta, čo je najviac za posledných takmer šesť rokov.

V januári maloobchodné tržby po očistení od inflácie klesli o 3,3 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Celkové tržby v maloobchode, ktoré nezahŕňajú predajcov motorových vozidiel, sa však v bežných cenách v druhom mesiaci roka zvýšili na 1,35 miliardy eur (40,82 miliardy Sk) z januárových 1,34 miliardy eur (40,37 miliardy Sk).

Ekonómovia už skôr upozorňovali, že pre dopady svetovej hospodárskej krízy a nárast nezamestnanosti budú ľudia menej míňať v obchodoch. Množstvo obyvateľov prihraničných regiónov zas uprednostňuje nákupy v susedných štátoch, ktoré zatraktívnilo oslabovanie okolitých mien voči euru.

V najsilnejšej zložke, maloobchode v nešpecializovaných predajniach, tržby stúpli vo februári reálne o 4,2 percenta, v absolútnom vyjadrení predstavovali 559,3 milióna eur (16,85 miliardy korún). Najvýraznejší pokles obratu, takmer o polovicu, zaznamenali v stánkoch a na trhoch. Ich tržby vo februári dosiahli 4,1 milióna eur (123,5 milióna Sk) a majú tak len nepatrný podiel na celkových maloobchodných tržbách.

Výrazne sa prepadli aj tržby vo veľkoobchode. Vo februári klesli medziročne o 27,8 percenta, zatiaľ čo januári klesli o 23,4 percenta. O viac ako štvrtinu sa znížili tržby reštaurácií a pohostinstiev a v kategórii ubytovanie. Štatistický úrad od tohto roka používa pri vykazovaní tržieb novú metodiku, ktorou prepočítal aj vlaňajšie údaje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu