Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prepad tržieb v maloobchode sa zrýchlil

BRATISLAVA - repad tržieb slovenských obchodníkov vyjadrený v stálych cenách sa v máji v medziročnom porovnaní zrýchlil na 12,3 percenta z aprílových 9,2 percenta.

Celkové tržby v maloobchode v bežných cenách sa však v piatom mesiaci roka zvýšili na 1,44 miliardy eur (42,38 miliardy Sk) z aprílových 1,4 miliardy eur (42,18 miliardy Sk), informoval dnes Štatistický úrad.

Tržby v predajniach podľa analytikov klesajú pre zvyšujúcu sa nezamestnanosť a výhodnejšie ceny v zahraničí. Dôvodom je hospodárska kríza a oslabenie okolitých mien voči euru, ktoré pre Slovákov zlacňuje nákupy v českých, maďarských či poľských obchodoch. Niektoré slovenské reťazce na nižšie ceny konkurencie v zahraničí zareagovali zlacňovaním, a snažia sa tak opäť pritiahnuť zákazníkov.

V najsilnejšej zložke, maloobchode v nešpecializovaných predajniach, klesli v máji tržby oproti minulému roku reálne o 0,2 percenta, v absolútnom vyjadrení predstavovali 593,1 milióna eur (17,87 miliardy korún). Výrazný pokles obratu, o 26,1 percenta, zaznamenali v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach. Ich tržby v máji dosiahli 154,7 milióna eur (4,66 miliardy Sk).

V máji naopak stúpli tržby v predajniach s tovarom pre kultúru a rekreáciu a v špecializovaných obchodoch so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie. Na celkových tržbách v maloobchode však majú nepatrný podiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu