Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Podľa MO Priatelia Zeme Csáky zavádza verejnosť

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Vyjadrenia podpredsedu vlády SR Pála Csákyho o odstavení jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach (JE V1) sú podľa mimovládnej organizácie (MO) Priatelia Zeme - CEPA iba ďalším pokusom o zavádzanie verejnosti.

Ako ďalej uviedol Peter Mihók z MO Priatelia Zeme, podpísaním zmluvy o predĺžení finančnej pomoci Európskej únii (EÚ) na odstávku JE V1 do roku 2011 nie je možné vyriešiť oddialenie odstavenia elektrárne V1 bez otvorenia prístupovej zmluvy .

"Záväzok Slovenska odstaviť prvý blok elektrárne V1 do konca roka 2006 a druhý do konca roka 2008 je prílohou Zmluvy o rozšírení Európskej únie, tzv. Protokol č. 9. Právo únie nepozná inú možnosť zmeny tohto záväzku, ako je otvorenie prístupovej zmluvy," uviedol Mihók. Podľa neho aj vyhlásenie Csákyho o tom, že finančná podpora EÚ pre odstavenie JE V1 do roku 2011 je začiatok iného prístupu únie k otázke Bohuníc, je zavádzaním verejnosti.

"To, že sa únia zaviazala prispievať na likvidáciu V1 aj po roku 2006, vôbec neznamená krok smerom k posunutiu termínu odstavenia JE V1. Naopak, finančné náklady na odstavenie V1 začnú narastať až po odstavení elektrárne," uviedol Mihók.

Pál Csáky a veľvyslanec Európskej komisie v Bratislave Eric van der Linden podpísali v pondelok zmluvu o predĺžení čerpania európskych peňazí na odstavenie Bohuníc až do roku 2011. Csáky je presvedčený, že týmto krokom SR môže odstaviť bloky JE V1 spoločne v roku 2008 a neotvoriť pritom prístupovú zmluvu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu