Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Csáky: Prekvapilo ma, že nás EÚ tak rýchlo akceptovala

Vicepremiér pre európske záležitosti, menšiny a ľudské práva Pál Csáky.
Vicepremiér pre európske záležitosti, menšiny a ľudské práva Pál Csáky.

BRATISLAVA Vicepremiér pre európske záležitosti, menšiny a ľudské práva Pál Csáky je s uplynulým rokom spokojný. "Bol to jeden z najlepších rokov môjho života," hovorí. Slovensku sa podaril hlavný zámer - stala sa váženým členom Európskej únie.

"Prekvapilo ma, ako rýchlo sme zapadli do všetkých jemných štruktúr EÚ, že nás tak rýchlo zobrali za plnoprávneho člena. Mal som obavy, že bude určité prechodné obdobie, kedy budeme mať dištanc od nejakých vecí," povedal Csáky pre agentúru SITA.

V novom roku očakáva masívne čerpanie z eurofondov. Členstvo v EÚ by malo byť evidentné z nových projektov vo všetkých regiónoch. "Dúfam, že sa nám podarí urobiť doslova boom v čerpaní finančných prostriedkov (z fondov EÚ), že sa v každom regióne objaví mnoho modrých tabuliek, na ktorých budeme informovať občanov, že aj táto investícia sa financuje z prostriedkov Európskej únie. Je na to reálna šanca." uviedol Csáky a dodal, že aj občania by mali do roka pocítiť zlepšenie ekonomickej situácie, že sa Slovensko buduje a mení svoju tvár. Csáky by bol rád, keby sa v roku 2005 podarilo presadiť do finančnej perspektívy EÚ na roky 2007 až 2013 naše priority a získať čo najviac peňazí z eurofondov na regionálny rozvoj. Odborné rokovania o pravidlách pre rozpočet EÚ budú v prvom polroku 2005. Zatiaľ dali štátnici politické východiská, s tými je SR spokojné. Šéf diplomacie Eduard Kukan vysvetlil, že je tam zmienka o solidarite a potrebe brať ohľad na záujmy nových členov. Pripomenul však, že to sú len princípy, rokovania sa ešte len začnú. "Bude to veľmi citlivá otázka." Zosúladiť bude treba záujmy čistých prispievateľov, teda bohatých krajín, ktoré platia do rozpočtu EÚ viac ako dostávajú a chudobnejších, najmä nových.

Kukan vidí v Európskej únii 2005 tri kľúčové témy - okrem finančnej perspektívy to bude prijímanie ústavnej zmluvy, ktoré na jar čaká aj slovenský parlament a plnenie lisabonskej stratégie, prijatej na zvýšenie konkurencieschopnosti Európy. Prioritami slovenskej zahraničnej politiky bude naďalej Ukrajina, Západný Balkán a aktívna účasť v Iraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu