Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Automobilke KIA stúpli vlani tržby, teraz zápasí s krízou

(Zdroj: SITA)

ŽILINA - Výrobca automobilov KIA Motors Slovakia zvýšil vlani medziročne tržby o 24 percent na asi 2,23 miliardy eur (viac než 67 miliárd korún). Automobilka vo fabrike pri Žiline vyrobila v minulom roku 201.000 vozidiel, objem produkcie tak medziročne vzrástol o 38 percent.

Novinárom to dnes povedal hovorca spoločnosti Dušan Dvořák. Zároveň však pripustil, že dôsledky svetovej hospodárskej krízy na prelome rokov pocítila i slovenská fabrika a produkciu musela pribrzdiť. Dvořák naznačil, že pre krízu žilinský závod tento rok zrejme nevyrobí toľko áut ako v uplynulom roku. Predbežne by výrobné linky v tomto roku malo opustiť približne 170.000 vozidiel. Automobilka však chce produkciu prispôsobiť dopytu na trhu. V budúcnosti plánovala spoločnosť na Slovensku ročne vyrábať okolo 300.000 vozidiel.

"Je veľmi ťažké dnes odhadnúť, ako sa bude vyvíjať trh, pretože každý mesiac je situácia iná. Naším cieľom je vyrobiť čo najviac automobilov, je to však naviazané na predaj," poznamenal hovorca.

Pokles dopytu o automobily zaznamenala podľa neho spoločnosť, ktorá spustila sériovú výrobu na Slovensku v roku 2006, už v závere vlaňajška. Na niektorých trhoch vraj pokles záujmu dosiahol až desiatky percent. Najviac áut zo závodu pri Žiline v roku 2008 vyviezli do Ruska, dôležitými trhmi bolo tiež Nemecko, Británia, Poľsko a Ukrajina.

Dvořák pripustil, že v uplynulom období pomohlo v Nemecku či na Slovensku trh oživiť zavedenie takzvaného šrotovného, čiže poskytnutia štátnych príspevkov na kúpu nového vozidla výmenou za likvidáciu staršieho auta.

Spoločnosť zároveň potvrdila, že napriek kríze plánuje v tomto roku na Slovensku spustiť skúšobnú výrobu tretieho modelu. Sériová produkcia športovo-úžitkového vozidla spriaznenej značky Hyundai by sa potom mala rozbehnúť na budúci rok. Pri Žiline sa zatiaľ vyrába model KIA cee'd a KIA Sportage.

Podľa Dvořáka naopak ešte nepadlo rozhodnutie, či KIA postaví na Slovensku novú motoráreň. Tá by podľa skorších plánov mala vyrábať motory aj pre český závod firmy Hyundai v Nošoviciach. Dvořák naznačil, že spoločnosť so slovenskou vládou rokuje o prípadných investičných stimuloch na tento projekt.

Vo fabrike pri Žiline v súčasnosti pracuje v dvoch zmenách viac než 2600 ľudí. Pre krízu však väčšina zamestnancov strávi v práci len šesť hodín denne oproti pôvodným približne ôsmim hodinám. Počet zamestnancov mal postupne podľa pôvodných zámerov stúpnuť na tri tisícky. Aj prijímanie nových ľudí však bude v budúcnosti závisieť od dopytu po autách na trhu.

Problémy s odbytom zaznamenali i automobilky Volkswagen a PSA Peugeot Citroën, ktoré tiež vyrábajú vozidlá na Slovensku. Viacerí dodávatelia automobiliek pre pokles objednávok oznámili prepúšťanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu