Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Ako vyjadriť nespokojnosť?

Richard Sulík
Richard Sulík

Mnoho ľudí si myslí, že keď nie sú spokojní s ich stranou, že jednoducho nepôjdu voliť a ich strana to pochopí a bude sa viac snažiť. Lenže to tak nie je, strane je to úplne jedno, rozhodujú len a len percentá a následne poslanecké kreslá.

V roku 1998 bolo voliť 84% oprávnených voličov. V roku 2002 to bolo 70%, v roku 2006 už len 55% a pre rok 2010 sa v parlamentných voľbách očakáva účasť nižšia ako 50%. Stále viac ľudí je znechutených politikou, ale dávajú to nesprávnym spôsobom najavo. Myslia si, že stačí, keď nepôjdu voliť.

Nevoliť ale nestačí, lebo bez ohľadu na to, či ide voliť 90% alebo len 10%, vždy sa rozdelí rovnaká moc, vždy zasadne rovnaký počet poslancov do svojich ľavíc. Politikom viac menej vyhovuje, keď ide voliť málo ľudí, lebo stačí bojovať o menší počet voličov. Ideálna by bola nizučká účasť, lebo vtedy stačí, keď pôjdu voliť členovia strany a teplé miestečka sú isté.

Nevoliť teda v žiadnom prípade nie je riešenie. Riešenie je voliť niekoho iného v málo významných voľbách a tak dať svojej strane najavo, že musí viac dbať na voliča. Eurovoľby sú na toto ako stvorené. Určite choďte voliť, voľte menšiu stranu a budete vidieť ako sa veľké etablované strany zľaknú a ako sa budú celý rok o vás snažiť, aby si vás v parlamentných voľbách 2010 získali späť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu