Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Tragikomédia "Šrotovné"

Richard Sulík
Richard Sulík

Náš kapitán do pekného počasia, JUDr. Róbert Fico, sa rozhodol chrániť nás pred krízou a túto krutú ranu osudu si naša mladá krajina veru nezaslúžila. Jeden z jeho veľa výmyslov je šrotovné a teraz, s odstupom času sa začína ukazovať aký to bol nešťastný krok.

Každému je jasné, že šrotovné neplatí Fico zo svojich peňazí, ale že sa naň poskladáme my všetci. Čiže, aby 33 tisíc ľudí mohlo dostať po 2 tisíc Euro šrotovné, musia povedzme dva milióny ľudí zaplatiť daň vo výške 33 Euro. Toto je základná črta socialistov - brať tým, ktorí si svojou prácou zarobili a dávať niektorým vyvoleným, a k tomu ešte nezmyselne.

Ako prvé sa stalo, že pred šrotoviskami vznikli dlhé šory, prví ľudia čakali od polnoci a šrotoviská začali robiť poradovníky - presne ako za socializmu, aj vtedy riadili náš štát diletanti. Dokonca sa stalo, že niektoré šrotoviská začali vyberať po 50 Eur za lepšie miesto v poradovníku. Skratka bieda, Fico nás všetkých vrátil späť do socíku, kedy na všetko boli poradovníky a ničoho nebolo dostatok (okrem konzerv samozrejme).

Ďalší prínos šrotovného bol, logicky, zvýšený predaj áut. Lenže akých áut? Snáď si nikto nemyslí, že človek, ktorý práve odovzdal do šrotu nejakú 30 ročnú haraburdu, si kúpi Audi Q7 za 60 tisíc Eur. Takýto človek si kúpi Fábiu, lenže tá sa u nás vôbec nevyrába. Výsledok je, že vďaka šrotovnému Škodovka v Čechách nestíha vyrábať, zatiaľ čo Volkswagen na Slovensku zastavil výrobu.

Čo bude ďalej? Ľudia pomíňali svoje úspory na autá, ktoré by si inak nekúpili. To ale znamená, že za tie minuté peniaze si už nemôžu kúpiť iné veci, ktoré možno potrebovali viac, napríklad chladničky alebo nábytok. Šrotovné teda pomáha, ale len vyvoleným. Presne tak, ako mnoho iných krokov našej múdrej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu