Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Ako Amerika okradla svet

Richard Sulík
Richard Sulík

Keď ktorákoľvek krajina sveta si v zahraniční požičia peniaze, musí ich v tej mene aj splatiť. Napríklad, keď si Maďarsko požičia 100 miliónov Eur a postaví za ne fabriku na záchodový papier, musí časť tohto papieru predať do zahraničia a inkasovať Eurá, aby mohlo splatiť svoj dlh.

Existuje ale jedna výnimka a tou je Amerika. Tá nemusí vôbec nič, lebo jej domáca mena je zároveň svetová obchodná mena. Napríklad ropa sa obchoduje takmer na celom svete len v amerických dolároch. Keď si požičia v cudzine Amerika, tak si požičia americké Doláre. Toto nedokáže nikto iný, len Amerika (a čiastočne posledné roky Európa, ale predsa len Euro zdieľa viacero štátov). Napríklad takí Japonci keď si chcú požičať v zahraniční peniaze, musia si požičať americký Dolár, švajčiarsky Frank alebo Euro a túto menu musí aj splatiť, spravidla vývozom svojich produktov.

Jedine Amerika nemusí. Keďže si v zahraniční požičala vlastnú menu, má dve možnosti ako splatiť zahraničný dlh. Môže ho síce splatiť vlastnými výrobkami (ako všetky ostatné krajiny), ale môže aj jednoducho vytlačiť ďalšie peniaze (ako jediná krajina) a splatiť novými "papierikmi".

A presne to Amerika spravila. Behom posledných 12 mesiacov zdvojnásobila množstvo vydaných peňazí a zaplatí nimi. Preto má napríklad Čína devízové rezervy vo výške 2 000 000 000 000 amerických Dolárov, lebo stále do Ameriky dodávajú nejaký tovar, ale dostávajú len tie zelené papieriky, ktorých hodnota samozrejme postupne klesá.

Čiže to, že Amerika žije na dlh, zaplatí v konečnom dôsledku celý svet. Netreba sa potom čudovať, že sú najbohatšou krajinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu