Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česko, Slovensko a Poľsko podľa Moody´s držia región nad vodou

BRATISLAVA - Východnej Európe už nehrozí finančná kríza, keďže súkromní investori a banky podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Moody´s chcú pokračovať vo financovaní regiónu.

Východoeurópske ekonomiky však sú v "zúfalej forme" a ich zotavenie závisí od oživenia globálnej produkcie, povedal Dietmar Hornung analytik agentúry. "Pocit bezprostredne hroziacej finančnej krízy vyprchal," povedal Hornung pre agentúru Bloomberg. Podľa neho existujú ubezpečenia, že zahraničné banky sa budú naďalej angažovať v tomto regióne.

Východnú Európu globálny ekonomický pokles postihol preto, že jej rast závisí od zahraničných investícií a exportu. Hoci však väčšina krajín regiónu v tomto roku upadne do recesie, zmenšujúce sa výhody, ktoré žiadajú investori pri nákupe východoeurópskych aktív, signalizujú, že obavy z možného neplnenia záväzkov sa znižujú, uvádza ďalej agentúra Bloomberg. Česká republika a Slovensko, ktoré majú od agentúry Moody´s ratingy na stupni A1, a Poľsko s ratingom A2 sú "kotvami v búrke", povedal Hornung. Tieto tri krajiny si udržali ratingy, ktoré mali pred krízou, hoci výhľad ratingu Slovenska sa zmenil na "stabilný" z "pozitívneho".

Pretrvávajú obavy o likviditu v pobaltských štátoch, ktoré sú zmierňované podporou medzinárodných inštitúcií, dodal Hornung. Lotyšsko, ktoré rovnako ako Rumunsko a Maďarsko dostalo núdzový úver, pocítilo najväčšie zníženie ratingu za posledný rok, keď mu Moody´s zmenila rating z úrovne A2 na úroveň Baa3, ktorá predstavuje najnižší investičný stupeň. Rating Maďarska klesol na stupeň Baa1 zo stupňa A2. Agentúra Moody´s však nie je znepokojená rozpočtovými deficitmi v regióne, ktoré sa prehĺbili po tom, ako spomalenie rastu postihlo daňové príjmy, uviedol Hornung. Pre vlády by malo byť "ľahké" konsolidovať verejné financie po tom, ako sa rast oživí, uviedol Hornung.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu