Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Prezidenti V4 sa nezhodli, kto je vinný za konflikt v Gruzínsku

Summit V4 v Piešťanoch.
Summit V4 v Piešťanoch.

PIEŠŤANY - Prezidenti Vyšehradskej štvorky (V4) sa ani po spoločnom summite v Piešťanoch nezhodli na tom, kto nesie zodpovednosť za vznik nedávneho ozbrojeného konfliktu medzi Gruzínskom a Ruskom.

Podľa slovenskej, českej, poľskej a maďarskej hlavy štátu by sa však problémy medzi krajinami nemali riešiť silou, ale rozhovormi. "Odlišujú sa tu dva postoje," poznamenal český prezident Václav Klaus. Rusko za konflikt v minulosti vinila najmä poľská hlava štátu Lech Kacziński.

Naopak, podľa skorších vyjadrení Klausa za rozpútanie vojny mohlo hlavne Gruzínsko, ktoré jednoznačne nepodporovali ani slovenskí politici. Prezidenti sa zhodli na tom, že na vývoj na Kaukaze malo vplyv dianie v niekdajšej srbskej provincii Kosovo.

Prevažne Albáncami obývaná časť bývalej Juhoslávie totiž tento rok s podporou Spojených štátov jednostranne vyhlásila nezávislosť. Spor v Gruzínsku pritom tiež vznikol pre snahy o odtrhnutie sa Južného Osetska, ktoré podporuje Rusko.

Maďarský prezident László Sólyom sa nevyhol ani problematike maďarsko slovenských vzťahov, ktoré ochladli po nástupe súčasnej vládnej koalície na Slovensku v roku 2006.

Budapešti sa totiž nepáčila napríklad účasť Slovenskej národnej strany (SNS) vo vláde, Slovensko zas svojho južného suseda kritizovalo za údajnú neochotu zabezpečiť dostatočné práva slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku.

Sólyom dnes vytkol predsedovi SNS Jánovi Slotovi, že sa urážlivo vyjadruje o maďarskej menšine na Slovensku, aj o južných susedoch Slovenska. Najbližšie by sa prezidenti Vyšehradskej štvorky, ktorá nesie názov podľa maďarského mesta Visegrád, mali stretnúť na budúci rok v poľskom kúpeľnom meste Sopot.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu