Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jahnátek podporí zákon o turizme

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry

BRATISLAVA - Minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek podporí a podľa svojich možností urýchli prijatie zákona o turizme, ako aj ďalších legislatívnych a systémových opatrení v oblasti cestovného ruchu (CR) na Slovensku. Vyplynulo to zo štvrtkového stretnutia ministra so zástupcami zväzov a združení v CR.

Tí zároveň žiadajú podporu domáceho turizmu využitím rekreačných poukážok, ako aj udržanie zamestnanosti úľavou na odvodoch pre zamestnancov pracujúcich v tomto odvetví. K ďalším požiadavkám patrí zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty pre oblasti s vysokým podielom ľudskej práce, ale i zavedenie podporných opatrení k udržaniu zamestnanosti úpravou Zákonníka práce.

"Mnohé naše očakávania sa naplnili. Na oboch stranách ostalo dosť úloh, na ktorých treba ďalej pracovať," okomentoval výsledky rokovaní generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR Pavol Kašuba. Hotely na Slovensku za prvý kvartál tohto roku zaznamenali medziročný pokles vyťaženosti o 30 až 40 %, tržby sa znížili podľa úrovne zariadení od 20 do 40 %.

Prevádzky tak podľa informácií zväzov a združení v CR museli pristúpiť k mnohých šetriacim opatreniam, a to napríklad k prepúšťaniu zamestnancov, k výmene miestnych dodávateľov za zahraničných, či k zníženiu cien najmä pre klientov z okolitých krajín. Vyskytli sa však aj prípady zatvorenia časti ubytovacích kapacít hotelov a penziónov, či dokonca zatvorenie niektorých celých zariadení.

Do budúcnosti by pritom pri nezmenenej situácii množstvu prevádzok hrozilo znižovanie kvality služieb a tým strata konkurencieschopnosti, ďalšie vlny prepúšťania, platobná neschopnosť, alebo ukončenie podnikania a odchod z trhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu