Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Prezident vrátil parlamentu novelu Trestného zákona

Prezident Ivan Gašparovič
Prezident Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič vrátil parlamentu novelu Trestného zákona, ktorá mala sprísniť tresty za prejavy extrémizmu. Podľa hlavy štátu je novela v niektorých častiach málo zrozumiteľná a terminologicky nepresná.Informovala o tom dnes prezidentská kancelária.

Predlohu, ktorú vypracovalo ministerstvo spravodlivosti, kritizovali v uplynulom období i niektoré mimovládne organizácie. "Schválený zákon upravuje problematiku trestnoprávneho vnímania extrémizmu bez toho, aby pojem extrémizmus priamo definoval. Robí tak len nepriamo cez definovanie pojmu extrémistická skupina. Definícia pojmu extrémistická skupina tiež nie je úplne jednoznačná," upozornila prezidentská kancelária v tlačovom vyhlásení. Na prehlasovanie veta hlavy štátu je potrebná nadpolovičná väčšina zo všetkých 150 poslancov Národnej rady.

Aj podľa mimovládnych organizácií predloha nejasne vymedzila extrémizmus. Riaditeľka združenia Občan a demokracia Šarlota Pufflerová nedávno upozornila, že podľa novely by bol extrémista každý, aj rasista, ktorý nie je príslušníkom alebo podporovateľom neonacistickej skupiny, ale napríklad verbálne zaútočí na Róma. Podľa aprílového rozhodnutia parlamentu mali mať súdy od júna možnosť udeliť vyššie sankcie napríklad za verejné podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Priťažujúcou okolnosťou pre udelenie prísnejšieho postihu malo byť pre viaceré trestné činy aj to, ak sa takého skutku dopustí páchateľ ako člen extrémistickej skupiny.

Trestné malo byť i verejné ospravedlňovanie, popieranie alebo zľahčovanie genocídy, zločinov proti ľudskosti alebo vojnových zločinov, za čo podľa novely hrozilo väzenie najmenej jeden rok. Podľa súčasnej úpravy za popieranie holokaustu možno uložiť trest od šiestich mesiacov.

Prísnejšie postihy mali hroziť i za výtržníctvo, čím chcelo ministerstvo reagovať najmä na násilie pri športových podujatiach. Trestný čin výtržníctva sa mal rozšíriť aj o hanobenie štátnych symbolov Slovenska alebo iného štátu, ako je napríklad pálenie štátnej vlajky. Zmeny v Trestnom zákone podporila vláda Roberta Fica vlani v novembri krátko po spornom zásahu polície proti maďarským futbalovým fanúšikom v Dunajskej Strede a príchode maďarských radikálov do Kráľovského Chlmca v kópiách fašistických uniforiem. Obe udalosti vtedy vyostrili slovensko-maďarské vzťahy. Slovensko dlhodobo Budapešť obviňuje, že nedostatočne zasahuje proti tamojším extrémistom a svoje zákony dáva za príklad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu