Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Firmy, ktoré podporia výskum, budú mať nárok na štátnu podporu

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súkromné spoločnosti, ktoré sa zapoja do vedeckého výskumu, budú môcť od augusta štát požiadať o finančnú podporu či daňové úľavy. Dnes o tom rozhodli poslanci, ktorí podporili zákon o stimuloch pre výskum a vývoj.

Vedecké bádanie sa považuje za kľúčové pre zvyšovanie životnej úrovne ľudí v budúcnosti, pričom Slovensko v investíciách do vedy dlhodobo zaostávalo za väčšinou krajín Európskej únie.

K nedostatočnej finančnej podpore slovenského výskumu prispieval podľa skorších vyjadrení ministra školstva Jána Mikolaja aj nízky podiel finančných príspevkov zo strany súkromného sektora. Nový zákon by mal firmy motivovať, aby svoj rozvoj vo väčšej miere zamerali na výsledky výskumu a vývoja.

Súkromné spoločnosti budú môcť získať na vytvorenie či rozšírenie vedeckého pracoviska z verejných zdrojov najviac 20 miliónov eur (603 miliónov korún). Podmienkou pre zisk podpory však bude, aby celkové náklady na projekt dosiahli úroveň aspoň 250.000 eur (7,5 milióna korún). Podnik bude taktiež musieť z vlastných zdrojov uhrádzať výdavky napríklad na získanie budov či technickej infraštruktúry.

Slovensko v posledných rokoch investovalo do vedeckého bádania približne pol percenta hrubého domáceho produktu, zatiaľ čo priemer Európskej únie bol približne trojnásobne vyšší.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu