Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Živnostníci chcú nižšie odvody na nemocenské poistenie

Prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár
Prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zástupcovia živnostníkov budú od štátu žiadať zníženie alebo dočasné zrušenie odvodov na nemocenské poistenie pre malých podnikateľov.

Zníženie odvodov by pomohlo ľahšie znášať negatívne dopady hospodárskej krízy a podporiť podnikanie, povedali dnes novinárom predstavitelia Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ). Podľa ministerstva práce sa možné úpravy v nemocenskom poistení zvažujú. Parlament odobril v rámci protikrízových opatrení zníženie iného povinného odvodu.

"Sme za každé percento, ktoré nám tie odvody zníži," vyhlásil prezident SŽZ Peter Masár. V súčasnosti samostatne zárobkovo činné osoby odvádzajú na nemocenské poistenie mesačne 4,4 percenta z vymeriavacieho základu, ktorým je najmenej minimálna mzda (8900 korún, teda 295,50 eur). Od budúceho roku sa však najnižší vymeriavací základ bude odvíjať od priemernej mzdy v hospodárstve. Celková sadzba odvodov na povinné zdravotné a sociálne poistenie spravidla presahuje 47 percent.

Platenie nemocenského živnostníci vnímajú ako nespravodlivé. Podľa zástupcov zväzu len málo menších podnikateľov totiž čerpá nemocenské dávky. "Nemôžeme povedať, že vôbec (nečerpáme), ale minimálne," tvrdil Masár. Ministerstvo práce podľa svojho hovorcu Michala Stušku možné úpravy v odvodoch posudzuje. "Je potrebné systém sociálneho poistenia posudzovať ako celok, a preto by bolo možné prípadné úpravy v nemocenskom poistení riešiť v rámci projektu zreálnenia a harmonizácie sadzieb poistného pre všetkých poistencov," uviedol Stuška.

Zástupcovia živnostníkov tiež vyhlásili, že protikrízové opatrenia štátu by mali zamerať hlavne na existujúcich podnikateľov. "Plošne sa sústrediť už na podnikajúcich živnostníkov, ktorí z dôvodu krízy majú už teraz existenčné problémy," poznamenal Masár. Parlament v protikrízovom balíčku napríklad schválil podporu začínajúcim živnostníkom. Živnostníci by privítali aj opätovné posunutie hranice obratu pre povinnosť účtovať daň z pridanej hodnoty zo súčasných 35.000 eur (1,05 milióna Sk) na 1,5 milióna korún, čo je asi 50.000 eur.

Parlament v rámci protikrízového balíčka súhlasil s návrhom vlády, aby príspevky do takzvaného fondu solidarity klesli od apríla na dve percentá zo súčasných 4,75 percenta vymeriavacieho základu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu