Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vláda navrhla dočasné zníženie odvodov živnostníkom

BRATISLAVA - Živnostníci by od apríla do konca roku 2010 mali platiť nižšie povinné sociálne odvody. Navrhla to dnes vláda, ktorá od zmien očakáva podporu živnostníkov v čase hospodárskej krízy.

Materiál, ktorý ešte musí schváliť parlament, predpokladá tiež výpočet najnižších odvodov podľa vývoja priemernej mzdy a nie minimálnej mzdy, ako je to v súčasnosti.

Kabinet premiéra Roberta Fica chce novelou zákona o sociálnom poistení dočasne znížiť výšku odvodu samostatne zárobkovo činných osôb do fondu solidarity, a to na dve percentá zo súčasných 4,75 percenta vymeriavacieho základu. Živnostníci by tak mesačne ušetrili najmenej zhruba osem eur (241 korún). Do Sociálnej poisťovne celkovo odvádzajú na odvodoch v súčasnosti spravidla asi tretinu z vymeriavacieho základu, minimálne 97,8 eura (2946 Sk) mesačne. Okrem toho musia platiť tiež preddavky na zdravotné poistenie, ktoré vyberajú zdravotné poisťovne.

Vláda tiež vyhovela podnikateľom, ktorí požadovali zmenu vo výpočte sociálnych a zdravotných odvodov. Živnostníci označili navrhované viazanie odvodov na priemernú mzdu za výhodu, pretože podľa ich očakávaní bude v čase hospodárskej krízy rásť pomalšie než minimálny plat. Najnižšie odvody by sa tak mali zvyšovať pomalšie. Minimálnu mzdu môže navyše napriek nesúhlasu podnikateľov vláda upraviť podľa vlastných predstáv. Stalo sa tak aj vlani, keď s platnosťou od tohto roka zvýšila minimálny príjem na 8900 korún (295,43 eura) z predchádzajúcich 8100 korún (268,87 eura). Od budúceho roka by mala tvoriť základ pre výpočet odvodov suma rovnajúca sa 44,2 percenta priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Navrhované úľavy, ktoré by sa mali dotknúť viac než 200.000 živnostníkov, si podľa odhadov ministerstva práce v tomto roku vyžiadajú z verejných zdrojov asi 13,3 milióna eur (zhruba 400 miliónov korún). V budúcom roku by mali zmeny priniesť aj mierny pokles príjmov zdravotných poisťovní, do ich rozpočtov by sa malo dostať asi o 137.000 eur menej (asi štyri milióny korún) než pri zachovaní súčasných pravidiel. Parlament by mal novely schváliť v zrýchlenom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu