Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Vláda chce podporiť živnostníkov aj predaj áut

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda sa v čase globálnej hospodárskej a finančnej krízy chystá pomôcť aj živnostníkom.

Uvažuje tiež o podpore odbytu automobilov, ktorých produkcia patrí k najvýznamnejším priemyselným odvetviam na Slovensku. Novinárom to povedal premiér Robert Fico po rokovaní Rady pre hospodársku krízu. Kabinet už prijal viaceré opatrenia na podporu zamestnanosti a hospodárskeho rastu.

Menším podnikateľom by sa mal zmeniť spôsob výpočtu odvodov. "Došlo k dohode, že definitívne oddelíme minimálnu mzdu od odvodov (pre živnostníkov)," vyhlásil premiér. Novým ukazovateľom pre výpočet povinných odvodov by malo byť pravdepodobne percento z priemerného zárobku v krajine alebo podiel zo sumy životného minima, dodal. Plošné zníženie dane z príjmu a odvodov, čo požaduje najmä opozícia, Fico opäť odmietol.

Živnostníci chceli presadiť najmä opätovné zvýšenie hranice obratu pre platenie dane z pridanej hodnoty zo súčasných 35.000 eur (1,05 milióna Sk) na 1,5 milióna korún, čo je asi 50.000 eur. "Ministerstvo financií okamžite začne rokovanie s Európskou komisiou, aby sme zabezpečili výnimku," poznamenal Fico.

Vláda podľa premiéra zrejme vyčlení 1,3 milióna eur (takmer 40 miliónov Sk) na znižovanie administratívnej náročnosti podnikania živnostníkov. Sprísniť má aj podmienky prideľovania dotácie začínajúcim podnikateľom, ktorí dostávajú podporu 180.000 Sk (asi 6000 eur) alebo dva roky nemusia platiť dane ani odvody.

Kabinet podľa Fica uvažuje o podpore nákupu nových automobilov, ktorých predaj sa v Európe aj Spojených štátoch v posledných mesiacoch pre krízu prepadá. Do úvahy vraj pripadá napríklad odpustenie dane z pridanej hodnoty z kúpeného vozidla, podľa odhadov expertov by tak mohol odbyt áut vzrásť o 40.000 až 50.000 kusov ročne. "Sú to veľmi optimistické odhady," myslí si premiér.

Predaj nových osobných a malých nákladných áut na Slovensku vlani medziročne stúpol o 16,4 percenta na 96.897 vozidiel. V januári sa však výrazne prepadol, keď oproti prvému mesiacu roka 2008 klesol zhruba o dve pätiny na 3992 kusov. Bonus v podobe takzvaného šrotovného na nákup nových áut už zaviedlo napríklad Nemecko, viaceré krajiny prišli s podporou domácej produkcie vozidiel. O pomoci automobilovému priemyslu v čase krízy by mala začiatkom marca diskutovať Európska rada, Fico aj český premiér Mirek Topolánek sa už vyslovili proti prílišnému protekcionizmu.

RHK diskutovala aj o prípadnom poskytovaní rekreačných poukážok na podporu dovolenkovania Slovákov vo vlastnej krajine. Ministerstvo hospodárstvo zvažovalo stimulovať takouto formou domáci cestovný ruch už skôr. Podľa Fica by mohli byť zavedené ešte v tomto roku, avšak pod podmienkou, že zamestnávateľ by ich poskytoval zamestnancom dobrovoľne a ich poskytovanie by neznamenalo výpadok rozpočtov miest a obcí.

Premiér na rokovaní rady hovoril aj o zapojení dôchodkových správcovských spoločností (DSS) do riešenia dopadov krízy. Poukázal napríklad na to, že štát musí každoročne vykrývať deficit Sociálnej poisťovne pre výpadok časti povinných dôchodkových odvodov, ktoré plynú na účty klientov DSS. Zároveň kritizoval, že niektoré fondy správcov penzií, ktorí prostredníctvom nich investujú peniaze budúcich dôchodcov, sa prepadli do strát.

"Nemôžu sa DSS-ky tváriť, že kríza sa ich netýka. Budeme určite s DSS-kami na túto tému v blízkej budúcnosti hovoriť, ale toto status quo je podľa nás absolútne neudržateľné," zdôraznil premiér. Minister financií Ján Počiatek pripustil, že by mohlo dôjsť k zmene parametrov dôchodkového systému. Nevylúčil, že na stôl by sa opäť mohla dostať otázka zmenu pomeru odvodov, ktoré plynú na účty klientov DSS a do Sociálnej poisťovne. Na účty v DSS si v takzvanom druhom pilieri šetrí na dôchodok asi 1,5 milióna Slovákov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu