Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

U.S.Steel ponúka: Odstupné alebo odchod do výroby

KOŠICE - Hutnícka spoločnosť U.S.Steel Košice plánuje znížiť pre svetovú hospodársku krízu počet technicko-hospodárskych pracovníkov o 15 percent. Z troch tisícok manažérskych a administratívnych pozícií by sa to malo dotknúť asi 450 ľudí, ktorým firma ponúkne odstupné alebo preškolenie na výrobné profesie.

Napísal to dnes denník Hospodárske noviny. "Nebude to žiadne hromadné prepúšťanie," upozornil hovorca železiarní Ján Bača. "Zatiaľ sme dostali od zamestnávateľa len prvotné informácie a o podmienkach sme iba začali rokovať," poznamenal predseda odborového zväzu Metalurg Róbert Kulik. Neprezradil ani výšku odstupného, s ktorou by boli odbory spokojné.

Denník upozornil, že pri programoch predčasného odchodu do dôchodku, ktorý v predošlých dvoch rokoch využilo asi 1500 ľudí, to boli i tri priemerné ročné platy. Podľa Hospodárskych novín sa v minulosti spoločnosť pre daňové prázdniny zaviazala udržať zamestnanosť, a preto si nemôže dovoliť hromadné prepúšťanie.

Prezamestnanosť sa vraj preto firma snaží riešiť rôznymi motivačnými programami a zmrazením náboru nových zamestnancov. Spoločnosť postupne opustilo asi 4000 ľudí, z ktorých väčšina išla do predčasného alebo starobného dôchodku. Teraz pracuje v železiarňach asi 14.000 ľudí. Pre hospodársku krízu spoločnosť obmedzila spoluprácu s externými firmami a zredukovala nákup služieb.

Od začiatku mesiaca skrátila pracovný týždeň o jeden deň, za ktorý dostávajú zamestnanci 60 percent mzdy. Aj automobilka Volkswagen Slovakia nedávno podľa odborov ponúkla svojim zamestnancom sedem mesačných platov a ďalšie odmeny, ak zo spoločnosti dobrovoľne odídu. Odbory sa s vedením dohodli na tomto spôsobe odškodnenia ľudí v čase, keď pre svetovú hospodársku krízu záujem o kúpu áut klesá.

Na celom Slovensku v poslednom období pribúdajú firmy, ktoré chcú prepúšťať svojich zamestnancov. Odvolávajú sa na svetovú hospodársku krízu, pre ktorú sa zhoršil odbyt ich výrobkov. V krajine sú tak ohrozené tisícky pracovných miest. Miera nezamestnanosti na Slovensku v januári stúpla na 9,03 percenta, bola tak najvyššia od februára 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu