Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mäsospiš prepustí 215 zamestnancov!

Mäsospiš
Mäsospiš (Zdroj: SITA)

POPRAD - Hospodárska kríza na Spiši zatiaľ najviac postihla okres Spišská Nová Ves. Podľa informácií z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Spišskej Novej Vsi najväčšie hromadné prepúšťanie ohlásila spoločnosť Mäsospiš, ktorá plánuje prepustiť 215 zamestnancov.

Minulý rok prepustila spoločnosť Embraco 124 zamestnancov. Ďalší zamestnanci prišli o prácu ukončením zmlúv na čas určitý. SEZ Krompachy, a.s. nahlásila hromadné prepúšťanie 99 zamestnancov. V týchto dňoch postupne prichádzajú do evidencie úradu práce bývalí zamestnanci firmy ŽP Prako Prakovce a Elektroconnect Gelnica, ktoré nahlásili prepustenie 29 a 20 zamestnancov.

Hromadné prepúšťania v oboch okresoch prispeli k zvýšeniu miery nezamestnanosti. V okrese Spišská Nová Ves stúpla nezamestnanosť ku koncu januára na 12,38 % a v okrese Gelnica na 17,83 %. V oboch okresoch bolo k dispozícii 59 voľných pracovných miest. Zatiaľ jediné hromadné prepúšťanie v okrese Stará Ľubovňa ohlásila firma Luko-K, ktorá ruší celú textilnú prevádzku. O prácu tu príde 127 zamestnancov, z toho 120 žien.

Prví zamestnanci by sa mali začať hlásiť na úrade práce po 26. februári. Zatvorenie textilnej firmy bude pravdepodobne znamenať ďalšie zvýšenie miery nezamestnanosti, ktorá už v januári mierne stúpla na 9,37 %. Úrad práce v Starej Ľubovni v súčasnosti eviduje 158 voľných pracovných miest.

V okrese Poprad nahlásili od začiatku roka hromadné prepúšťanie dve firmy. Spoločnosť Tatraring ohlásila hromadné prepúšťanie 99 zamestnancov, firma AŽD W prepustí ďalších 71 ľudí. Miera nezamestnanosti v okrese Poprad v januári stúpla na 8,14 %, napriek tomu má okres Poprad spolu so Starou Ľubovňou najnižšiu mieru nezamestnanosti v Prešovskom kraji.

V okrese Poprad je k dispozícii 132 voľných pracovných miest, väčšinou v cestovnom ruchu. Úrady práce v okresoch Kežmarok a Levoča nezaznamenali v tomto roku žiadne hromadné prepúšťanie. Miera nezamestnanosti je v Kežmarku viac ako 21 %. Ešte v septembri minulého roku nahlásila hromadné prepúšťanie spoločnosť Tatraľan.

Z pôvodne nahlásených 62 prepustených sa do evidencie úradu práce nakoniec dostalo približne 20 ľudí. V Kežmarku je k dispozícii momentálne len 15 voľných pracovných miest. V okrese Levoča stúpla miera nezamestnanosti na 13,76 %. Úrad práce má v ponuke 46 voľných pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu