Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NBS nebude znižovať úrokové sadzby

Budova NBS
Budova NBS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska nevidí dôvod, aby okamžite reagovala na zníženie úrokových sadzieb v eurozóne, Spojených štátoch, Británii a ďalších krajinách.

Uviedla to v stanovisku, ktoré dnes citovala agentúra Reuters. Európska centrálna banka dnes znížila základnú sadzbu na 3,75 percenta, základná úroková miera NBS je nastavená na 4,25 percenta. Slovensko musí zladiť nastavenie svojich sadzieb s úrokmi v eurozóne pred zavedením eura od januára budúceho roka.

"Národná banka Slovenska nepovažuje za nevyhnutné okamžite reagovať na zmenu úrokových sadzieb, ktorú dnes uskutočnili veľké svetové centrálne banky," uviedla NBS. Slovenská centrálna banka dodala, že slovenský finančný sektor je v dobrom stave a má dostatočnú likviditu a kapitál.

Práve nedostatok likvidity a nedôvera bánk na zahraničných finančných trhoch patrili k dôvodom uvoľnenia menovej politiky v najsilnejších ekonomikách sveta. Niektorí analytici sa domnievali, že NBS by rozhodnutie ECB a ďalších svetových centrálnych bánk mohla kopírovať koncom tohto mesiaca.

"Národná banka Slovenska zníži sadzby na najbližšom zasadnutí Bankovej rady," povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Podobný názor mal aj Juraj Valachy z Tatra banky, naopak Mária Valachyová zo Slovenskej sporiteľne si myslela, že centrálnej banke stačí úroky teoreticky upraviť koncom roka. Najbližšie rokovanie Bankovej rady je naplánované na budúci týždeň v utorok, nastavenie menovej politiky by mala centrálna banka podľa svojho harmonogramu posúdiť posledný októbrový týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu