Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovenská ekonomika spomalí viac, ako sa očakávalo

VIEDEŇ - Slovenská ekonomika spomalí viac, ako sa pôvodne očakávalo, a to z dôvodu celosvetovej krízy na finančných trhoch. Hospodársky rast krajiny by však mal v budúcom roku dosiahnuť úroveň najmenej 5 %. Informoval o tom v stredu viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Martin Barto.

NBS v súčasnosti pracuje na pravidelnej úprave pôvodných ekonomických predpovedí, ktoré ako uviedol Barto, budú pravdepodobne zverejnené začiatkom decembra tohto roku. Na summite Reuters Central European Investment Summit vo Viedni Barto oznámil, že sa zníži odhad budúcoročného ekonomického rastu zo súčasnej predpovede NBS 6,6 %, a že návrh odhadu budúcoročného rastu HDP očakáva niekde medzi 5 až 5,5 %. "Toto je môj osobný odhad založený na prvých predpovediach krajín eurozóny, Európskej únie (EÚ) a susedných krajín, ktoré sú našimi hlavnými obchodnými partnermi," dodal Barto.

Spotrebiteľské ceny na Slovensku by nemali po vstupe do eurozóny v roku 2009 prudko stúpnuť, a z tohto dôvodu centrálna banka zatiaľ nerokovala o revidovaní svojich inflačných cieľov. NBS v súčasnosti očakáva medziročnú infláciu pre koniec tohto roka na úrovni 4 % a pre december budúceho roka na úrovni 2,8 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu