Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tripartita odporúča vláde schváliť otvorenie 2. piliera

BRATISLAVA - Hospodárska a sociálna rada SR odporučila vláde schváliť novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Ako uviedla na tlačovej besede po rokovaní tripartity štátna tajomníčka ministerstva práce a sociálnych vecí Emília Kršíková, s otvorením druhého dôchodkového piliera súhlasili sociálni partneri okrem zástupcov Republikovej únie zamestnávateľov SR.

"Otvárame vstup aj výstup druhého piliera. Zatiaľ je návrh na obdobie šiestich mesiacov. Aj reprezentanti Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR súhlasili s otvorením druhého piliera, ani oni sami si totiž nevedia predstaviť, že by dôchodkové správcovské spoločnosti vedeli poskytnúť akékoľvek garancie, čo sa týka vývoja na kapitálových trhoch," povedala Kršíková.

Konfederácia odborových zväzov súhlasila s tým, aby novela zákona postúpila do ďalšieho legislatívneho procesu. "Zároveň však chcem povedať, že sme upozornili na niektoré riziká a požiadali sme, aby sa pristúpilo k systémovému riešeniu, a to k prehodnoteniu percentuálneho odvodu do druhého piliera. Zníženie odvodového pomeru by zmenšilo objem kapitálu vystaveného neistote finančných trhov a pomohlo by to stabilizovať platobnú schopnosť celého systému," dodal viceprezident KOZ Vladimír Mojš.

Štátna tajomníčka ministerstva práce Kršíková sa zatiaľ nechcela vyjadriť k tomu, či je v súčasnosti možné uvažovať o zmene percentuálneho odvodu do druhého dôchodkového piliera. "Na októbrovom zasadnutí bude tripartita, ktorá bude venovaná dôchodkovému systému, aj k tým otázkam, ako ďalej. V tomto momente sa k tomu nebudem vyjadrovať, pretože treba hovoriť s viacerými subjektmi, takže toto nie je otázka, na ktorú by sme chceli nejako exaktne odpovedať. Zatiaľ sme k takémuto kroku neprikročili," konštatovala Kršíková.

Ministerstvo financií s otvorením druhého dôchodkového piliera súhlasí. "Berieme túto iniciatívu ako veľmi pozitívnu. V súčasnosti je podľa našich prepočtov v systéme druhého piliera niekoľko stotisíc ľudí, ktorí sú vo vekovej hranici nad 35 rokov, takže všetci títo sa dostávajú z hľadiska opätovného zhodnotenia svojich úspor do rizikovej situácie. Opätovné otvorenie druhého piliera vytvára legitímne podmienky na to, aby sa diskutovalo o výnosnosti a o celkovom zabezpečení systému," podotkol štátny tajomník Ministerstva financií SR Peter Kažimír.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu