Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Druhý penzijný pilier sa otvorí najskôr od decembra

MPSaR SR
MPSaR SR

BRATISLAVA - Slováci zrejme opäť získajú možnosť zapojiť sa do povinného sporenia na penziu na súkromných účtoch alebo ho ukončiť najskôr od decembra. ČTK to dnes povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Vláda tvrdila, že chce opäť otvoriť druhý dôchodkový pilier pre nízke výnosy dôchodkových správcovských spoločností (DSS) a ich ohrozenie svetovou finančnou krízou.

"Je veľmi pravdepodobné, že sa to už v októbri dostane do Národnej rady. Za najkratší možný považujeme asi decembrový termín (otvorenia druhého piliera)," poznamenal Stuška.

Rozhodnúť sa pre ukončenie sporenia na penziu na súkromnom účte DSS a zveriť tak vyplácanie budúceho dôchodku len na verejnoprávnu Sociálnu poisťovňu budú môcť ľudia najmenej počas šiestich mesiacov. "Spodná hranica je známa, či to bude viac sa rozhodne až v najbližších týždňoch pri príprave zákona," doplnil hovorca.

Vláda Roberta Fica presadila otvorenie druhého dôchodkového piliera, v ktorom si na penziu šetrí okolo 1,5 milióna ľudí, už vlani. Od januára do konca júna tohto roka systém opustilo vyše 100.000 Slovákov, naopak zapojilo sa doň viac ako 20.000 ľudí. Odchod sporiteľov z DSS zlepšuje bilanciu Sociálnej poisťovne, ktorá spravuje priebežnú časť dôchodkového systému. Zavedenie druhého piliera odčerpalo príjmy poisťovne, ktorej vystačia peniaze odložené z privatizácie na vykrývanie vzniknutého deficitu zrejme do budúceho roka.

Povinné sporenie na dôchodok v DSS zaviedla bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Účastníkom druhého piliera tak plynie polovica povinných penzijných odvodov na súkromný účet, zvyšok končí na účtoch Sociálnej poisťovne.

Premiér Robert Fico pred niekoľkými dňami tvrdil, že kabinet chce opäť otvoriť druhý pilier v reakcii na prebiehajúcu svetovú finančnú krízu. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností namietla, že kríza postihla ich fondy menej ako iné oblasti. Súčasťou plánovaných úprav by mala byť podľa vlády aj prísnejšia regulácia a kontrola DSS, najmä v oblasti výnosov z vložených peňazí alebo zabezpečení úspor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu