Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Inflácia podľa metodiky EÚ v júli klesla na nové minimum

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku podľa metodiky Európskej únie (EÚ) stúpli v júli medziročne o 1,2 percenta, čo je najpomalší rast od roku 1996, odkedy sú dáta k dispozícii.

V júni medziročná inflácia dosiahla 1,5 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas samotného júla ceny klesli o 0,1 percenta, v júni medzimesačne stúpli o 0,1 percenta.

Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie jednotlivých krajín EÚ, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria na vstup do eurozóny. Slovensko chce euro prevziať od januára 2009.

Medziročná miera inflácie klesla aj vďaka spomaleniu rastu cien odevov a obuvi na 0,5 percenta z júnových 0,9 percenta, ako aj nižšiemu rastu cien za rekreácie a kultúru o 0,7 percenta oproti 1,1 percenta v šiestom mesiaci. Najviac, o 6,1 percenta, sa zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku. Klesli naopak ceny v doprave, zdravotníctve a v odvetví pošty a telekomunikácie.

Podľa údajov na základe národnej metodiky, ktoré úrad zverejnil minulý týždeň, sa ceny v júli zvýšili medziročne o 2,3 percenta v porovnaní s júnovým nárastom o 2,5 percenta. Medzimesačne sa v siedmom mesiaci roka nezmenili. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu