Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Inflácia na Slovensku v júli spomalila na 2,3 percenta

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku v júli spomalili tempo medziročného rastu na 2,3 percenta. V júni inflácia v porovnaní s vlaňajškom stúpla o 2,5 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. V samotnom siedmom mesiaci sa ceny nezmenili.

Čísla sú mierne nižšie ako odhady analytikov, ktorí v priemere predpokladali za júl medziročnú infláciu 2,4 percenta. Zníženie inflácie patrí k hlavným kritériám na zavedenie eura, ktoré chce Slovensko prijať od roku 2009. Miera rastu spotrebiteľských cien by nemala presiahnuť priemer troch krajín EÚ s najnižšou mierou inflácie o viac ako 1,5 percentuálneho bodu. Presná hranica, ktorú by Slovensko nemalo prekročiť, v súčasnosti ešte nie je známa.

Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v júli spomalilo na 2,4 percenta z júnových 2,5 percenta. V júli sa ceny podľa jadrovej inflácie medzimesačne znížili o 0,1 percenta, v júni stúpli o 0,4 percenta.

V siedmom mesiaci medzimesačne najviac, o jedno percento, stúpli ceny za rekreácie a kultúru. O 0,3 percenta vzrástli ceny v zdravotníctve a o 0,2 percenta sa zvýšili ceny za dopravu. Zlacneli ceny odevov a obuvi o 0,9 percenta a znížili sa aj ceny za potraviny a nealkoholické nápoje, a to o 0,6 percenta.

V porovnaní s minulým rokom sa v júli zvýšili najmä ceny bývania a energií, a to o 6,6 percenta. Najviac, o 6,2 percenta, naopak klesli ceny v zdravotníctve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu