Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Niektorí zdravotníci budú mať od júla vyššie platy

BRATISLAVA - Zdravotníci v 15 fakultných nemocniciach by v júli mali dostať o desať percent vyššie výplaty, než doposiaľ. Zdravotnícki odborári a zástupcovia nemocníc dnes totiž zmluvne potvrdili už skoršiu dohodu, že príjmy zamestnancov porastú o desatinu, informoval ČTK predseda odborového zväzu Anton Szalay. Napriek tomu odborári pokračujú v proteste za vyššie mzdy a v nemocniciach trvá štrajková pohotovosť.

"Zostáva požiadavka navýšiť platy o ďalších 20 percent," spomenul šéf Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Szalay. O ďalšom raste príjmov budú podľa neho ešte rokovať.

Riaditelia fakultných nemocníc však dlhodobo 20-percentné zvýšenie príjmov lekárov a zdravotných sestier odmietali. Ich zdroje vraj umožňujú maximálne desaťpercentný nárast platov, a to až v závere roka.

Ešte horšie sú na tom podľa riaditeľov menšie nemocnice. V nich by sa platy mohli zvýšiť len o desať percent, povedali už skôr. Zdravotníkom v menších nemocniciach sa pri tom už po vlaňajšom štrajku zvýšili príjmy len o osem percent, zatiaľ čo vo fakultných o 20 percent.

Odborári preto už dlhšie upozorňovali, že svoje protesty môžu vystupňovať. Počas štrajkovej pohotovosti, ktorá trvá viac ako mesiac, totiž lekári a sestry pracovali ako v bežnej prevádzke. Protestné akcie by nemali byť namierené proti riaditeľom nemocníc, ale proti vláde, pretože tá nedodržala svoj sľub odvádzať za dôchodcov, či deti zdravotné odvody vo výške päť percent priemernej mzdy mesačne. Vyššie odvody platili len počas prvých štyroch mesiacov v roku.

Predstavitelia vlády oponovali, že k vyšším odvodom sa síce zaviazali v programovom vyhlásení, to však neznamená, že ich zabezpečia hneď v prvom roku vládnutia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu