Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stúpnu platy a dôchodky!

Slovensko je tigrom Európy, naša ekonomika rastie rekordne rýchlo
Slovensko je tigrom Európy, naša ekonomika rastie rekordne rýchlo

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce v celej Európe. Hrubý domáci produkt stúpne tento rok podľa odborníkov možno až o desať percent, čo je dobrá správa pre celú krajinu. Zvýšia sa totiž platy aj dôchodky, ubudne ľudí bez práce a v obchodoch minieme o niečo viac peňazí. V konečnom dôsledku sa zlepší životná úroveň.

Slovákov čaká dobrý rok. Teda aspoň podľa čísel o vývoji ekonomiky. Rozhodujúci je najmä údaj o raste hrubého domáceho produktu. Ten podľa Európskej komisie stúpne o 8,5 percenta. Ekonómovia sú pritom ešte väčší optimisti a hovoria možno až o desaťpercentnom raste. „Znamená to zlepšenie životnej úrovne, vyššie nominálne aj reálne mzdy. Aj dôchodky by mohli rásť o niečo viac ako v minulom roku,“ povedal prognostik akadémie vied Pavel Karász.

Vďaka dobrým číslam HDP sa bude naďalej znižovať napríklad aj nezamestnanosť. Slovenské hospodárstvo napreduje v porovnaní s okolitými krajinami doslova závratným tempom. „Rast bol v poslednom období zdravý, tento trend by mal i naďalej pokračovať,“ myslí si analytik UniCredit Bank Viliam Pätoprstý. Výkonnosť našej ekonomiky stúpa trikrát rýchlejšie, ako je priemer v Európskej únii.

Hrubý domáci produkt

Údaj o výške HDP je kľúčovým ekonomickým ukazovateľom. Ak dosahuje kladné hodnoty, znamená to, že ekonomike sa darí. V prípade, že je v záporných číslach, hospodárstvo má problémy. Hrubý domáci produkt je totiž súhrn všetkých obchodov v ekonomike. Vytvárajú ho spoločne domácnosti, štát, ale aj veľké podniky.

Odhadovaný rast HDP v roku 2007 podľa Európskej komisie. Údaje sú v percentách.

Nemecko 2,5 %
Poľsko 6,1 %
Česko 4,9 %
Slovensko 8,5 %
Rakúsko 2,9 %
Maďarsko 2,4 %
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu