Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úradníkom a učiteľom sa zvýšia platy

BRATISLAVA - Viac než 350.000 štátnych úradníkov, učiteľov a ďalších zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme zarobia od júla o niekoľko sto korún viac. Vládny kabinet dnes totiž schválil zvýšenie ich miezd o štyri až sedem percent.

Nárast platov si v druhom polroku 2007 vyžiada spolu asi 2,5 miliardy korún. V budúcom roku, keď budú vyššie mzdy platiť celých dvanásť mesiacov, sa výdavky približne zdvojnásobia. Zamestnanci štátnej a verejnej správy by tak podľa vládneho materiálu mali mať minimálnu hrubú mzdu bez príplatkov 5610 korún. Maximálne by mali zarobiť 30.670 korún. Celonárodný priemer zárobkov na Slovensku by mal tento rok podľa odhadov stúpnuť z vlaňajších necelých 18.700 korún na asi 20.000 Sk.

Vláda sa ešte vlani zaviazala, že úrady prepustia asi pätinu svojich zamestnancov. Premiér Robert Fico od toho očakáva šetrenie peňazí. Ficovi ministri však prednedávnom predložili návrhy, ktoré počítali s miernejším prepúšťaním. Premiér materiál odmietol a žiadal, aby úrady záväzok prepustiť 20 percent ľudí dodržali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu