Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zákonník práce: Opozícia je proti, koalícia za

Ako dopadne novela Zákonníka práce v parlamente?
Ako dopadne novela Zákonníka práce v parlamente?

BRATISLAVA - Opozícia na májovej schôdzi parlamentu navrhne stiahnutie návrhu novely Zákonníka práce z rokovania a jeho vrátenie vláde na dopracovanie. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej besede v Košiciach predseda opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Dodal, že ide o spoločný návrh celej opozície, ktorý prednesie poverený zástupca.

"Ak tento náš spoločný návrh neprejde a novela Zákonníka práce pôjde do druhého čítania, máme pripravené množstvo pozmeňujúcich návrhov, ktoré budeme predkladať, aby boli škody čo najmenšie," povedal Dzurinda. Dodal, že v tomto smere opozičné strany budú koordinovať svoje aktivity a vzájomne podporovať pozmeňujúce návrhy.

Koaličné strany podporia v parlamente návrh novely Zákonníka práce. Dohodli sa na tom koaliční lídri na pondelkovom rokovaní. "Dohodli sme, že spoločne podporíme v prvom čítaní návrh novelizácie Zákonníka práce," uviedol na tlačovej besede po rokovaní koaličnej rady premiér Robert Fico. V druhom a treťom čítaní na parlamentnej pôde je podľa neho záujem ešte urobiť také technické úpravy, ktoré "budú presne zodpovedať tomu, čo sa hovorí v programovom vyhlásení vlády."

Návrh novely Zákonníka práce členovia vlády jednomyseľne schválili v polovici apríla. Navrhované zmeny majú podľa vlády zlepšiť postavenie zamestnanca v pracovnoprávnych vzťahoch. Ide napríklad o zadefinovanie závislej práce, ktorá sa môže vykonávať len zamestnancami, či vyplácanie odstupného súčasne s čerpaním výpovednej lehoty pri prepustení zamestnanca z organizačných dôvodov.

Do Zákonníka práce by sa mala vrátiť možnosť uzatvoriť dohodu o pracovnej činnosti s rozsahom do 10 hodín týždenne na obdobie jedného roka. Upraviť by sa tiež mali ustanovenia Zákonníka práce, ktoré sa týkajú noriem spotreby práce. Na normách spotreby práce by sa mali dohodnúť zamestnanci s odborármi. Ak by takáto dohoda medzi zamestnávateľom a odborármi nebola možná, o normovaní spotreby práce rozhodne inšpektorát práce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu