Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dlh v zdravotníctve chce Valentovič riešiť vyššími odvodmi

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva chce rastúci dlh v zdravotníctve riešiť napríklad vyššími odvodmi za poistencov štátu. Podľa správy, ktorú úrad predložil vláde, by mali zvýšené príspevky platiť počas celého roka a nielen do konca apríla. Zdravotníctvu by to podľa odhadov mohlo priniesť asi štyri miliardy Sk. Premiér Robert Fico však tento zámer minulý týždeň odmietol.

Od mája bude podľa Fica štát platiť zdravotným poisťovniam za dôchodcov, deti či nezamestnaných už len štyri percentá z priemernej mzdy, a nie päť percent ako počas prvých štyroch mesiacov tohto roka. Premiér to vyhlásil napriek tomu, že počas prvých troch mesiacov roka sa dlh fakultných nemocníc prehĺbil o ďalších približne 800 miliónov korún.

Hoci Fico s vyšší odvodmi nesúhlasil, minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer-SD) ich navrhol ako jedno z riešení na šetrenie v rezorte.

"Materiál je informáciou, teda má pre vládu informatívny charakter, nie charakter žiadosti," povedala ČTK hovorkyňa ministerstva Silvia Balázsiková. Krátko po zverejnení bola však správa z internetovej stránky stiahnutá.

Dlh nemocníc sa tento rok opäť zvýšil napriek tomu, že v zdravotníctve pribudlo v porovnaní s vlaňajškom asi 7,6 a podľa niektorých odhadov dokonca deväť miliárd Sk. Celková strata fakultných nemocníc dosiahla na konci marca úroveň 5,2 miliardy korún.

Jednou z príčin rastúceho dlhu týchto nemocníc bolo podľa ministerstva vlaňajšie zvýšenie miezd ich zamestnancov o 20 percent, ktoré nebolo kryté zdrojmi. Nárast platov nasledoval po štrajku zdravotníkov, ktorí od utorka opäť vstúpia do štrajkovej pohotovosti. Stane sa tak napriek tomu, že riaditelia fakultných nemocníc znovu ponúkli zdravotníkom rast miezd o pätinu. Odborári však žiadali, aby si zdravotníci polepšili o 30 percent.

V strate boli podľa ministerskej správy aj zvyšné nemocnice, ktoré nespravuje ministerstvo zdravotníctva. Na konci minulého roka bol ich dlh na úrovni 2,3 miliardy korún, teda asi o 100 miliónov korún nižší než v roku 2005. O vývoji dlhu v tomto roku nemá ministerstvo zatiaľ informácie.

Premiér Fico vlani opakovane sľúbil, že ak Valentovič navrhne kroky, ktorými by vo svojom rezorte mohol ušetriť, bude presadzovať, aby vyššie príspevky štát odvádzal počas celého roka. Zdravotné poisťovne by tak za každého z asi troch miliónov poistencov štátu dostávali 864 korún mesačne. Od mája sa odvod zníži na 691 korún. Zamestnanci a podnikatelia platia do zdravotného poistenia v závislosti od ich príjmu, maximálne však 7256 korún mesačne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu