Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Dlhy nemocníc stále rastú

BRATISLAVA - Dlh fakultných nemocníc, ktoré svojim zamestnancom navrhli tento rok nárast platov o 20 percent, sa počas prvých troch mesiacov roka prehĺbil o ďalších približne 800 miliónov korún. Celkovo boli fakultné nemocnice v strate viac než 5,2 miliardy korún. Konštatovala to správa, ktorú ministerstvo zdravotníctva uverejnilo na internetovej stránke vlády.

Zlepšiť situáciu v slovenskom zdravotníctve by podľa ministerstva mal nárast zdrojov. Úrad Ivana Valentoviča preto v správe navrhol, aby počas celého roka štát platil za dôchodcov, deti a ďalších poistencov štátu odvody vo výške päť percent z priemernej mzdy. Premiér Robert Fico však tento zámer minulý týždeň odmietol. Posledným aprílovým dňom uplynie štvormesačné obdobie, počas ktorých dostávali zdravotné poisťovne za každého z približne troch miliónov poistencov päť percent z priemernej mzdy. Od mája sa výška odvodov opäť zníži na štyri percentá.

Jednou z príčin rastúceho dlhu fakultných nemocníc bolo podľa ministerstva vlaňajšie zvýšenie miezd ich zamestnancov o 20 percent, ktoré nebolo kryté zdrojmi. Nárast platov nasledoval po štrajku zdravotníkov, ktorí od utorka opäť vstúpia do štrajkovej pohotovosti.

V strate boli podľa ministerskej správy aj zvyšné nemocnice, ktoré nespravuje ministerstvo zdravotníctva. Na konci minulého roka bol ich dlh na úrovni 2,3 miliardy korún, teda asi o 100 miliónov korún nižší než v roku 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu