Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veritelia: Grécko výrazne pokročilo s reformami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Grécko dosiahlo významný pokrok pri plnení reforiem, ku ktorým sa zaviazalo výmenou za poskytnutie finančnej pomoci, niektoré otázky však zostávajú otvorené.

Uviedla to vo štvrtok Európska centrálna banka (ECB) v mene trojky veriteľských inštitúcií, do ktorej patria aj Európska komisia (EK) a Medzinárodný menový fond (MMF). Zástupcovia veriteľov podľa vyhlásenia ECB prerušia svoju hodnotiacu misiu a do Atén sa vrátia začiatkom apríla. "Vyriešenie týchto otázok si vyžaduje dodatočnú prácu na technických aspektoch. Misia si preto urobí krátku prestávku, ktorá umožní dokončiť túto prácu," spresnila ECB.

Od výsledku hodnotiacej misie závisí uvoľnenie ďalšej splátky pomoci v objeme 2,8 mld. eur. Od roku 2010 EÚ a Medzinárodný menový fond vyčlenili na krízové úverové programy pre vysoko zadlženú krajinu celkovo 240 mld. eur. Grécky minister financií Jannis Stournaras predtým uviedol, že vyplatenie ďalšej časti pomoci považuje napriek otvoreným otázkam za "isté".

Podmienkou pre získanie ďalšej splátky je dosiahnutie vyrovnaného primárneho rozpočtu na rok 2013. Vláda tiež musí presadiť bolestivé zvýšenie daní a dokončiť viaceré schválené nepopulárne opatrenia, medzi ktoré patrí aj prepustenie 27 tis. štátnych zamestnancov.

Grécka ekonomika je už šiesty rok v recesii. Vláda v Aténach preto žiada o zmiernenie požadovaných úsporných opatrení, napríklad vrátane možnosti zavedenia splátkového kalendára pre domácnosti, ktoré nedokážu včas platiť dane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu