Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Grécko sprivatizuje národného železničného prepravcu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko v júni vyhlási tender na privatizáciu národného železničného prepravcu Trainose. Informoval o tom v utorok minister rozvoja Costis Hatzidakis. Predaj by sa mal zavŕšiť koncom tohto, najneskôr však začiatkom budúceho roka, spresnil Yiannis Emiris, výkonný riaditeľ národne privatizačnej agentúry HRADF. Záujem o účasť v tendri podľa vlády prejavili čínske a francúzske spoločnosti.

Železničný prepravca Trainose vznikol odčlenením od materskej spoločnosti OSE, ktorá mala ku koncu roka 2011 dlh v celkovej výške viac ako 10 mld. eur. V rámci reštrukturalizácie, ktorá sa začala v roku 2008, prepravca obmedzil prevádzku vlakov a nadbytočných zamestnancov premiestnil do iných organizácií. Podľa ministerstva rozvoja bola spoločnosť vlani zisková.

Od matky OSE sa oddelil aj správca železničnej infraštruktúry, spoločnosť Rosco. Jej predaj pripravuje vláda v Aténach paralelne s privatizáciou Trainose.

Na základe podmienok medzinárodnej úverovej dohody musí Grécko v tomto roku utŕžiť z predaja štátneho majetku 2,6 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu