Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smelé plány Grécka: Do konca roka prepustíme 5000 štátnych úradníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécka vláda uvažuje o tom, že do konca roka prepustí vyše 5000 štátnych zamestnancov, aby tak vyšla v ústrety medzinárodným veriteľom a zabezpečila pre krajinu ďalšiu tranžu zo záchranného úveru. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na dnešné vydanie gréckeho denníka Kathimerini.

Medzinárodní veritelia z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu prerušili tento týždeň rokovania s gréckou vládou a z Atén odišli potom, ako sa nedokázali dohodnúť na niektorých bodoch v rámci štrukturálnych reforiem.

Ide napríklad o urýchlenie prepúšťania v štátnej správe a k dohode nedošlo ani v súvislosti s plánom, ktorý by riešil vysoký objem nezaplatených daní. Inšpektori by sa však podľa gréckeho ministra financií Jannisa Sturnarasa mali vrátiť približne o dva týždne.

Denník Kathimerini dnes v súvislosti s rozsahom prepúšťania napísal, že vláda je ochotná prepustiť do konca roka viac než 5000 štátnych úradníkov, čím by vyšla veriteľom v ústrety.

Grécko je pritom v recesii už šiesty rok po sebe a nezamestnanosť v krajine neustále rastie. Grécky štatistický úrad ELSTAT v najnovšej správe uviedol, že za 4. štvrťrok sa miera nezamestnanosti v krajine zvýšila na 26 %. V 3. štvrťroku dosahovala 24,8 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu