Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

K základnému bankovému účtu by mal mať prístup každý Európan

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Každý občan Európskej únie (EÚ) by mal mať prístup k základnému bankovému účtu. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier.

"Aj keď nemáme veľa peňazí, ktoré by sme si mohli na účet dať, je dôležité účet mať, aby sme sa mohli zúčastňovať ekonomického života," vyhlásil Barnier.

Podľa neho v súčasnosti nemá v rámci EÚ prístup k bankovému účtu asi 6 miliónov obyvateľov európskeho spoločenstva. Eurokomisár preto plánuje navrhnúť niekoľko legislatívnych textov na ochranu a bezpečnosť konzumentov finančných produktov.

Materiály, ktoré chce Barnier predložiť, sú síce zatiaľ v štádiu rozpracovanosti, no čoskoro ich bude mať podľa jeho slov k dispozícii Európska rada (ER) a Európsky parlament (EP). "Tieto návrhy budú hotové počas niekoľkých nasledujúcich týždňov," podotkol pre médiá eurokomisár.

Opatrenia, ktoré chce pripraviť, budú rozdelené do troch oblastí. V rámci prvej oblasti navrhne zavedenie Základného bankového účtu, pričom návrhy z druhej oblasti sa budú týkať bankovej mobility. "Zmeniť banku z jednej na druhú je dnes neuveriteľne komplikované," upozornil Barnier. Návrhy z tretej oblasti sa majú týkať transparentnosti bankových poplatkov. Na bankových výpisoch by malo byť úplne zreteľné, za čo banky strhávajú svojim klientom peniaze a kam financie putujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu