Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hypotéka až po tridsiatke: Na Slovensku býva s rodičmi viac ako polovica mladých

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vysoká miera nezamestnanosti mnohým nedovolí siahnuť po vlastnom bývaní. Hlavne ak priemerná výška hypotéky, z ktorej sa financuje byt, je viac ako 40 000 eur, na dom si treba požičať v priemere ešte o päťtisíc viac.

 

Na základe medzinárodných porovnaní  patrí Slovensko medzi krajiny s vyššou mierou preľudnenosti. Za preľudnenú sa podľa hodnotenia EÚ považuje domácnosť, v ktorej pripadá na jednu obytnú miestnosť viac ako jedna osoba. „Na  Slovensku miera preľudnenosti dosahuje 40 % z celkovej populácie,  čo je v porovnaní s priemerom krajín EÚ dvojnásobne viac. V tomto ukazovateli sú na tom lepšie aj susedia z Českej republiky s 23 %,“ vysvetľuje analytik ČSOB Marek Gábriš.

Zaujímavosťou tiež je, že  s rodičmi žije až 2-krát viac mladých Slovákov, ako je tomu v krajinách EÚ (27,5%) alebo v krajinách Eurozóny (26,5%). Vo veku 25-34 rokov žije s rodičmi totiž na Slovensku až 52% ľudí. „Klienti, ktorí bývajú s rodičmi, resp. v podnájme a prvýkrát riešia otázku bývania, majú v priemere 31 rokov, ich mesačná splátka je okolo 250 EUR a doba splácania 26 rokov,“ hovorí Dáša Polláková, riaditeľka Odboru Bývanie a mobilita ČSOB.

Hypotéka až po tridsiatke:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Demografická krivka Slovenska ukazuje, že skupina ľudí vo veku 25-39 rokov, teda potenciálni záujemcovia o bývanie, je veľmi početná, asi 1,3 mil. osôb, čo je historicky takmer najviac. Otázkou zostáva, či budú Slováci ochotní riešiť otázku svojho bývania a ako to prípadne ovplyvní realitný trh v budúcnosti.

Na Slovensku na tom nie sme najlepšie ani v rámci porovnania počtu bytov na 1000 obyvateľov. Podľa Housing Europe Review u nás pripadá na 1000 obyvateľov 326 bytov, v Poľsku je to 348 bytov, v Maďarsku 429 bytov a v Rakúsku 436 bytov. Opačným extrémom je napríklad Španielsko, kde v jednom obydlí bývajú v priemere len dvaja obyvatelia. Podobne je na tom Portugalsko, Fínsko či Francúzsko. 

Ani mierny pokles cien zatiaľ nenaštaroval realitný trh. Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku vlani podľa Eurostatu medziročne poklesli o  2,0 %. „Omnoho výraznejší, až dvojciferný pokles, si vlani pripísali ceny bytov a domov v Rumunsku (o 14,3 %) a Írsku (o 14,0 %). Podobne je na tom aj Španielsko, kde vlani ceny nehnuteľností určených na bývanie medziročne poklesli o 7,4 %,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Hypotéka až po tridsiatke:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: postova banka)

Predovšetkým ľudia z okolia Bratislavy, kde stále badať príznaky realitnej bubliny, v poslednom období pokukujú aj po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich štátnych hraníc. Zatiaľ čo v Rakúsku vlani medziročne klesli ceny nehnuteľností na bývanie o  4,7 %, v Českej republike sa ceny domov a bytov znížili len nepatrne a v Maďarsku dokonca mierne vzrástli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu