Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer ešte nevie, či zatvorí obchody počas nedieľ a sviatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - K avizovanému zatvoreniu obchodov počas sviatkov prípadne nedieľ nemusí dôjsť. Poslanci z vládneho Smeru-SD s pohodlnou väčšinou v Národnej rade SR ešte totiž nie sú dohodnutí, a tak sa návrh dnes nedostal na rokovanie gestorského sociálneho výboru v parlamente.

"Nechceme predkladať niečo, čo by nemalo nádej na úspech," konštatoval šéf výboru Ján Podmanický (Smer-SD). Vysvetlil, že ešte sa musia poslanci Smeru dohodnúť na klube. Následne sa podľa toho rozhodnú, či a v akej forme predložia zákaz predaja v pléne do novely Zákonníka práce. Alternatívou k plošnému zákazu tak môže byť aj selektívny výber iba určitých sviatkov.

Opozičný poslanec Július Brocka (KDH), ktorý dlhodobo presadzuje zatvorenie obchodov vo sviatky a nedele, označil takéto rozhodnutie za nekorektné. Upozornil totiž, že Viera Tomanová (Smer-SD), ktorá pozmeňovací návrh o zrušení práce vo sviatky dnes stiahla, už takúto zmenu navrhovala spoločne s ním pri poslednej zmene Zákonníka práce v septembri minulého roka aj za podpory Smeru.

Zmenu názoru Smeru-SD si Brocka vysvetľuje tým, že cieľom strany pravdepodobne nie je primárne zrušenie práce počas nedieľ a sviatkov. "Myslíme to vážne," zdôraznil Podmanický s tým, že k takémuto zákazu chýba analýza ekonomických dopadov. Výbor nakoniec odhlasoval zmeny v Zákonníku práce tak, ako ich navrhuje ministerstvo práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu