Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KDH chce odsunúť účinnosť Zákonníka práce o rok a zatvoriť obchody počas nedieľ

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Odsunúť účinnosť Zákonníka práce (ZP) aspoň o jeden rok či obmedziť maloobchodný predaj počas nedieľ a štátnych sviatkov - to sú dva z niekoľkých návrhov, ktoré by chcelo opozičné KDH presadiť na nadchádzajúcej októbrovej schôdzi v Národnej rade (NR) SR. Poslanci zasadnú do lavíc v utorok 16. októbra.

"Máme pocit, akoby v Smere nechceli pochopiť, ako môže zlý Zákonník práce ovplyvňovať zamestnanosť či rozhodovanie investorov," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda KDH Július Brocka. Strana tak podľa jeho slov navrhuje, aby sa účinnosť Zákonníka práce odsunula aspoň o jeden rok a počas tohto obdobia bude dúfať, že sa ekonomická situácia na Slovensku a vo svete zlepší.


"Každá vláda v Európe sa dnes snaží ekonomike pomáhať, na rozdiel od tej slovenskej," doplnil Brocka. KDH chce zároveň v rámci úprav Zákonníka práce obmedziť maloobchodný predaj počas nedieľ a štátnych sviatkov. "Voľné nedele, to patrí ku kultúrnemu prežívaniu víkendu a voľných dní. Je to dôležité nielen pre zamestnancov, ale aj pre rodiny s deťmi," podotkol.

Poslanec NR SR za KDH a bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik vyzval súčasnú šéfku rezortu zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby stiahla zdravotnícke zákony, ktoré sú predložené na schôdzu parlamentu. "Vyzývam ministerku, aby stiahla tieto antisociálne zákony, ktoré sú proti pacientom," uviedol. Zrušili by sa nimi podľa Uhliarika vernostné systémy v lekárňach, vďaka ktorým šetria ľudia na doplatkoch za lieky.

Pavlovi Hrušovskému (KDH) sa zasa nepozdáva vládou predkladaná novela zákona o hazardných hrách. "Chceme, aby sa táto zmena neschválila," dodal.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu