Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brocka zákazom predaja cez sviatky a nedele vyvolal emócie

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Július Brocka podal počas rokovania o zmenách v Zákonníku práce pozmeňujúci návrh na rozšírenie zákazu maloobchodného predaja na ďalšie dni.

Prvý jeho návrh hovorí o tom, že by obchody zostali zatvorené vo všetky sviatky aj nedele, druhý návrh zakazuje maloobchodný predaj cez všetky sviatky. V súčasnosti sú obchody povinne zatvorené len 1. januára, počas Veľkonočnej nedele, 24. decembra po 12:00 a 25. decembra.

Podľa Brocku je rozšírenie zákazu predaja v obchodoch na ďalšie dni väčšinovým názorom. „Preto tu nedemonštrujú ľudia proti KDH a proti Brockovi alebo proti tým, ktorí navrhujú obmedzenie nedeľného predaja,“ povedal. Väčšina ľudí na Slovensku podľa neho takýto návrh považuje za taký, ktorý by sa mal zaviesť. „Keď to nejde urobiť inak, ako si myslia liberáli, tak musíme to trošku regulovať,“ dodal poslanec KDH.

Tento jeho návrh vyvolal veľké emócie u poslancov za stranu Sloboda a Solidarita (SaS). Poslanec Martin Chren ho označil za čisto ideologický návrh. Ďalší poslanec tejto strany Juraj Droba sa vyjadril, že zo strany Brocku ide o blúznenie a "magorstvo". „Nesnažte sa svoje dogmatické pohľady na svet uplatňovať na celé Slovensko,“ povedal Droba. Liberálny poslanec Martin Poliačik poslanca Brocku upozornil na to, že podľa ich prepočtov by zákazom predaja cez nedele a sviatky prišlo o prácu 7,3 tisíca ľudí. Brocka reakciu Drobu označil za „primitívne a tupé vystúpenie“.

Obchody budú od budúceho roka zrejme aj naďalej povinne zatvorené len počas 3,5 dňa v roku. Poslanci Smeru-SD totiž ešte minulý týždeň ustúpili od zámeru rozšíriť počet sviatkov, kedy sa zakáže maloobchodný predaj. "Na poslaneckom klube sme sa dohodli, že budeme rešpektovať určitú dohodu, ktorá nastala medzi sociálnymi partnermi počas rokovaní o príprave novely Zákonníka práce," povedal pred týždňom šéf sociálneho výboru Ján Podmanický (Smer-SD). Rozšírením zákazu predaja v obchodoch na ďalšie sviatky by podľa neho išlo o zásah, ktorý nebol prerokovaný so zamestnávateľmi a odborármi. "Dohodli sme sa preto takýto návrh nepredkladať," povedal. Podmanický však do budúcnosti nevylúčil, že sa k tejto téme Smer-SD ešte vráti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu