Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dokedy musíte vyčerpať dovolenku?

Ak ste si nestihli tento rok vybrať dovolenku napríklad na lyžovačku, môžete tak urobiť na v budúcom roku.
Ak ste si nestihli tento rok vybrať dovolenku napríklad na lyžovačku, môžete tak urobiť na v budúcom roku.

Do konca roka zostáva už len pár týždňov a otázka vyčerpania dovolenky sa vynára čoraz častejšie. Aj vy ste si vďaka vysokej pracovnej zaneprázdnenosti nemohli riadne oddýchnuť a voľno ste si nestihli vybrať? Nezúfajte! Zvyšné dni dovolenky si môžete podľa Zákonníka práce preniesť do budúceho kalendárneho roku.

Každý zamestnávateľ by mal mať stanovený plán dovoleniek, o ktorom by ste mali vedieť vopred. Dôležité je, aby ho mal „odobrený“ aj zástupcami zamestnancov.

Dĺžka a čerpanie dovolenky

Všetci zamestnaní majú nárok na 4 týždne dovolenky. Len v prípade, že ste už odpracovali viac ako 15 rokov, máte nárok na päť týždňov. Zvýhodnení sú v tomto prípade pedagogickí pracovníci, pretože im patrí 8 týždňov voľna. Tí majú v rámci dovolenky priznanú aj dodatkovú dovolenku za kalendárny rok, ktorú si musia vyčerpať ako prvú, pretože je neprenosná. Zvyčajne ide o 1 týždeň. Všeobecne však platí, že ak odpracujete u jedného zamestnávateľa viac ako 60 dní, máte nárok na dovolenku, prípadne na jej pomernú časť. Keď ste zamestnaní menej ako 60 dní, no minimálne 22 dní, patrí vám dovolenka za odpracované dni. Tá predstavuje 1/12 za každých 22 odpracovaných dní.

Čo so zvyšnými dňami

V prípade, že si nestihnete alebo nemôžete vybrať celú dovolenku, napríklad kvôli naliehavým dôvodom v prevádzke, môžete si ju preniesť do budúceho roku. To, koľko dní si necháte a do akého termínu si ich vyčerpáte, vám zamestnávateľ však prikazovať nemôže. Ani Zákonník práce presne nevymedzuje počet prenesených dovolenkových dní do nasledujúceho roku. No je v ňom presne stanovené, že všetky dni starej dovolenky si musíte vybrať do konca nasledujúceho kalendárneho roku.

Neplatené voľno

O dni neplateného voľna môžete požiadať zamestnávateľa iba v tom prípade, ak máte vyčerpanú už celú výmeru dovolenky. Je však potrebné, aby ste sa o nich so šéfom vopred poradili a následne o voľné dni požiadali. Najčastejšie sa neplatenému voľnu vyhovie v tom prípade, ak máte závažné zdravotné problémy. Požiadavke zamestnávatelia vyhovejú väčšinou aj vtedy, ak ste si dovolenku čerpali kvôli štúdiu popri zamestnaní alebo z iných závažných dôvodov. Kedy môžu dovolenku skrátiť?

- výkon základnej, náhradnej alebo civilnej služby,
- čerpanie rodičovskej dovolenky,
- ak zamestnanec nepracoval pre dôležité osobné prekážky.

Náležitosti žiadosti

- o dovolenku treba žiadať na predpísanom tlačive,
- smerodajné sú podpisy vedúceho oddelenia a pracovníka,
- dôležité je uviesť dátum nástupu na dovolenku a návratu do práce,
- nezabudnite na počet dní voľna,
- miesto pobytu uvádzať nemusíte,
- čas, kedy dovolenkový lístok musíte odovzdať, nie je zákonom stanovený, no je potrebné rešpektovať pravidlá firmy.

Práva a povinnosti zamestnávateľa

- ak sa zamestnávateľ rozhodne pre hromadnú dovolenku, musí to pracovníkom oznámiť 14 dní pred jej začiatkom,

- hromadná dovolenka nesmie byť dlhšia ako 2 týždne,

- ak dovolenku poskytuje vo viacerých častiach, musí aspoň jedna z nich trvať najmenej 2 týždne v kuse. Všetko je však vecou dohody,

- pri zostavovaní dovolenkového plánu musí zamestnávateľ dbať na to, aby ste si ju mohli vyčerpať celú do konca roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu