Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dediny na peniaze z eurofondov čakajú už celé mesiace

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRNAVA - Na státisíce eur z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka už celé mesiace čakajú obce, ktoré si obnovili budovy základných škôl z programu spolufinancovaného Európskym fondom regionálneho rozvoja.

O urýchlené riešenie situácie listom požiadal ministra Ľubomíra Jahnátka starosta Zelenča Ivan Ranuša, pretože dodávateľ stavebných prác stráca trpezlivosť a chce obec penalizovať. Susedné Hrnčiarovce nad Parnou už penále platia. V rovnakej situácii sú aj niektoré ďalšie obce v okolí Trnavy.

Rekonštrukciu budovy Základnej školy v Zelenči skončila stavebná firma ešte v júni minulého roku. V auguste vystavila obci faktúru na 339-tisíc eur, obec žiadosť o preplatenie zmluvne dohodnutých peňazí aj s podkladmi zaslala ministerstvu 10. októbra. Napriek opakovaným sľubom ministerských úradníkov čakajú zatiaľ v Zelenči na peniaze márne.

"Dodávateľ stavebných prác bol doteraz trpezlivý, ale začiatkom mája nás vyzval na urýchlené uhradenie faktúry, v opačnom prípade si uplatní penále podľa zmluvy o dielo, čo je asi 170 eur denne,“ skonštatoval Ranuša. Vlastné zdroje na preplatenie faktúry obec nemá, dlžná suma predstavuje asi jednu tretinu z bežného obecného rozpočtu.

Peniaze potrebuje aj obec Hrnčiarovce nad Parnou, tú už dodávateľ prác aj penalizuje. "Ministerstvo nám má zaplatiť 423-tisíc eur, teraz platíme každý mesiac penále za neuhradenú faktúru približne 2 400 eur,“ povedal starosta Jaroslav Kráľovič. Bývalý minister Zsolt Simon mu na jeho urgencie odpovedal, že bolo zakontrahovaných viac projektov ako bolo v skutočnosti peňazí. Rovnako sú na tom aj Križovany nad Dudváhom, Trakovice, Smolenice a niektoré ďalšie dediny.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka podľa jeho hovorkyne Magdy Tóth Želeňákovej muselo pozastaviť preplácanie žiadostí pre nedostatok peňazí, pretože v rokoch 2008-2010 boli uzatvorené zmluvy nad vyčlenený limit. Podmienkou obnovenia preplácania je súhlas Európskej komisie s realokáciou usporených financií. ,,Návrh realokácie je v súčasnosti na schválení v Európskej komisii a jej rozhodnutie sa očakáva do konca mája 2012. Po schválení realokácie bude preplácanie žiadostí obnovené,“ uviedla Tóth Želeňáková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu