Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Peniaze z eurofondov opäť plynú, na Slovensko prišlo už vyše 200 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od januára tohto roka mala Slovenská republika problémy s neuhrádzaním platieb na projekty hradené z eurofondov zo strany Európskej komisie (EK). Tieto peniaze však už opäť plynú na Slovensko a v tejto chvíli už Ministerstvo financií (MF) SR neeviduje žiadne neuhradené žiadosti po lehote splatnosti viac ako dva mesiace.

Ako dnes ďalej informoval rezort financií, od cesty ministra Petra Kažimíra (Smer-SD) do Bruselu v polovici apríla bolo na účty MF uhradených päť žiadostí o platbu vo výške 204 miliónov eur, ako aj záverečná žiadosť o platbu poľnohospodárskeho programu predchádzajúceho programového obdobia 2004 až 2006 vo výške 9 miliónov eur.

Ešte začiatkom apríla pritom rezort financií evidoval predložené, ale neuhradené žiadosti vo výške 267 miliónov eur, z čoho bolo po dvojmesačnej lehote 74,5 milióna eur. Nad rámec tejto sumy neboli zo strany EK vyplatené tiež žiadosti o platby vo výške 123,6 milióna eur v rámci troch operačných programov - Vzdelávanie, Životné prostredie a SR–ČR. Viaceré projekty totiž v súčasnosti skúma európsky audit.

Kažimír na svojej prvej oficiálnej návšteve Bruselu 16. apríla tohto roka rokoval okrem ďalších predstaviteľov EK aj s komisárom pre finančné plánovanie a rozpočet Januszom Lewandowskim, s ktorým prediskutoval aj otázku meškajúcich platieb zo strany komisie. "Výsledkom bolo uistenie komisára, že všetky platby, ktoré pre SR meškajú, nám EK uhradí do konca mája," dodalo ministerstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu