Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Žitňanská: Presunuté eurofondy mladí takmer nevyužijú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Takmer štyri pätiny prostriedkov uvoľnených vďaka presunom medzi eurofondami, ktoré premiér Robert Fico označuje ako sumu plánovanú na podporu zamestnávania mladých ľudí, podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej na tento účel nepôjdu.

"Rozdajú sa predovšetkým firmám a dosiahne sa pritom veľmi malý výsledok," povedala na brífingu.

Narážala pritom na to, že 172 mil. eur z celkovej sumy 222 mil. eur má ísť do Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast a vďaka týmto prostriedkom sa majú podporiť inovácie a technologické transfery malých a stredných podnikov. To má prispieť k modernizácii ich výrobnej základne, inovácii výrobných procesov a produktov a zvyšovaniu produktivity práce. "To, čo vláda komunikuje ako pomoc na zamestnanosť mladých, nie je pomoc ani na zamestnanosť, ani pre mladých," upozornil poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

O zvyšných 50 mil. eur sa má posilniť Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Realizáciou dodatočných projektov v tomto programe predpokladá vláda priamu podporu asi 10 tisíc pracovných miest. "Pri navrhnutých projektoch pôjde predovšetkým o preplácanie časti pracovných nákladov, minimálna mzda či sociálne odvody s tým, že musí zo strany zamestnávateľov existovať záruka udržateľnosti," uvádza sa v materiáli. Podľa Žitňanskej to budú veľmi drahé novovytvorené pracovné miesta. "Zároveň pri nich hrozí nekontrolovateľné riziko, že vlastne nepôjde o nové pracovné miesta, ale budú to dotované miesta, cez ktoré sa vytlačia pracovné miesta už existujúce," upozornila.

Upozornila tiež na sociálne podniky za bývalej vlády Roberta Fica. "Máme už skúsenosť s tým, ako sa rozdávali prostriedky z eurofondov priamo mecenášom Smeru," dodala podpredsedníčka SDKÚ-DS. Podľa poslanca Beblavého by tieto prostriedky mali ísť aj na podporu mobility a vzdelávania mladých ľudí.

Na podporu zamestnávania mladých ľudí a zintenzívnenie podpory malých a stredných podnikov by sa malo z iných operačných programov v rámci eurofondov presunúť 222 mil. eur. Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia by sa mal posilniť o 50 mil. eur presunom týchto prostriedkov z Operačného programu Vzdelávanie.

Ďalších 172 mil. eur by malo pribudnúť v Operačnom programe Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Na túto sumu by sa pritom mali zložiť tri operačné programy. Najväčšia čiastka sa má vziať Operačnému programu Informatizácia spoločnosti, a to 120 mil. eur. Operačný program Doprava má prispieť sumou 35 mil. eur a Operačný program Veda a výskum čiastkou 17 mil. eur.

Prostredníctvom Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast je podľa materiálu možné znížiť nezamestnanosť zo strednodobého hľadiska, pričom vytvorené pracovné miesta sú udržateľné minimálne 3 roky.

"Vzhľadom na to, že zo strany podnikateľov, ktorí pomoc dostávajú, ide o dlhodobé technologické investície, dá sa však očakávať, že pracovné miesta spojené s týmito investíciami sú udržateľné po celú dobu jej životnosti," uvádza sa v materiáli. Na základe dodatočnej alokácie by bolo možné vyhlásenie minimálne dvoch výziev na podporu inovácií a technologických transferov. Výzvy by mali byť vyhlásené najneskôr v polovici roka 2012 s realizačnou dobou projektov maximálne 2 roky. "V tomto prípade by bolo možné v rámci operačného programu do roku 2015 vytvoriť ďalších 2 až 3 tisíc pracovných miest," konštatuje materiál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu