Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekári sa vracajú do nemocníc, podpisujú nové zmluvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN - Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín podpísalo nové pracovné zmluvy 21 lekárov. Výpovedná lehota uplynula začiatkom decembra 22 lekárom, jedna lekárka však nemá záujem v zariadení ďalej pracovať. "Už v pondelok podpísala väčšina tieto zmluvy, dvaja - traja boli na riadnej PN-ke, takže tí tak spravili neskôr," uviedla námestníčka riaditeľa Terézia Drobná.

Od utorka 6. decembra robia v trenčianskej nemocnici už aj plánované operácie. "Nemocnica funguje v normálnom režime," vysvetlila Drobná. Ako ďalej dodala, všetky oddelenia už riadne fungujú a poskytujú komplexnú starostlivosť..

V trenčianskej nemocnici v piatok 2. decembra nenastúpilo do práce pre práceneschopnosť 51 lekárov, vo štvrtok 1. decembra ich bolo 21. V obmedzenom režime fungovali najmä interné oddelenie, pediatria, gynekológia, chirurgia, ortopédia a RTG.

Nerobili tu plánované zákroky a operácie, pacientov však neprevážali do iných nemocníc. V nemocnici pôvodne podalo výpoveď v rámci celoslovenskej protestnej akcie 144 lekárov.

Lekári v Nitre nastúpili do práce

Lekári, ktorí odišli z Fakultnej nemocnice v Nitre, v stredu ráno nastúpili do práce. Podľa námestníka riaditeľa Petra Mondeka podpísalo v utorok pracovnú zmluvu 38 lekárov. "Dnes nastúpili zrejme všetci, lebo z nijakého oddelenia nehlásili, že by niekto neprišiel,“ povedal. Nemocnica sa vracia do bežného režimu. K 1. decembru odišlo 47 lekárov, zvyšných deväť sa už teda nevrátilo.

V pondelok a utorok vedenie nemocnice rokovalo s odborármi o nových pracovných zmluvách. Na ich podobe sa nevedeli dohodnúť, podľa šéfa lekárskych odborov v Nitre Petra Visolajského im celkovo predložili päť - šesť návrhov.

"V pondelok poslal minister zdravotníctva všetkým nemocniciam zmluvu bratislavskú, ktorá sa aj nám najviac páčila, ale riaditeľ nám predložil svoju nitriansku variantu, ktorá bola trikrát taká dlhá,“ povedal Visolajský. Posledný návrh, s ktorým napokon odborári súhlasili, sa podľa neho veľmi podobal na zmluvu, ktorú poslalo ministerstvo.

Lekári vo Vyšných Hágoch podpísali nové zmluvy a nastúpili do práce

Lekári z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch podpísali v utorok (6.12.) podvečer nové pracovné zmluvy. Riaditeľ ústavu Jozef Poráč pre TASR uviedol, že všetci, až na troch, dnes nastúpili do práce.

„Lekári podpísali zmluvy a dnes pracujú, traja sú ešte na maródke, ale netreba za tým nič hľadať,“ priblížil Poráč. Nové zmluvy podpísali 13 lekári. Riaditeľ je však z celého procesu podpisovania nových zmlúv sklamaný a smutný. „Nebudem to už komentovať, mám na to svoj osobný názor a ten už nebudem prezentovať. Som smutný a sklamaný,“ konštatoval Poráč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu