Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa Penty tribunál nerozhodol, so štátom sa súdia ďalej

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Arbitrážny tribunál v spore medzi HICEE B.V. a Slovenskou republikou nevydal žiadne rozhodnutie o tom, či došlo k poškodeniu investície a nezaoberal sa ani náhradou škody. V súvislosti s ukončením tohto medzinárodného sporu o ochranu investícií na to upozorňuje hovorca vlastníka spoločnosti, finančnej skupiny Penta, Martin Danko.

Penta je vlastníkom HICEE, akcionára zdravotných poisťovní Dôvera a Apollo, ktorý žaloval štát kvôli zmenám v legislatíve za vlády Roberta Fica (Smer-SD), zakazujúcej tvoriť zisk z verejného zdravotného poistenia.

Arbitrážny súd podľa právneho zástupcu SR, medzinárodnej spoločnosti Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom zvažoval, či je možné definíciu v dohode o ochrane investícií, ktorá chráni tzv. investície investorov inej zmluvnej strany, rozšíriť aj na nepriame investície HICEE v Dôvere a Apolle.

"Rozhodcovský súd prijal argumentáciu Skaddenu, že záujmy HICEE v poisťovni Dôvera a Apollo nemožno považovať za investície investorov inej zmluvnej strany, a odmietol tak podanie v plnom rozsahu," zdôraznil právny zástupca SR. Aj tento výsledok tak potvrdil doterajšie výsledky Skaddenu, ktorý ešte nikdy neprehral medzinárodnú investičnú arbitráž.

V súvislosti s dnešným zverejneným rezultátom sporu sme oslovili advokátku Janu Martinkovú, ktorá sa venuje problematike zisku zdravotných poisťovní, a ktorá už v októbri 2010 odhadla, že v tomto arbitrážnom spore môže byť Slovensko úspešné. "Bola som presvedčená o tom, že pri dobre zvolenej taktike, stratégii a procesnom postupe bude mať Slovensko v týchto arbitrážnych sporoch veľkú šancu na úspech, čo sa v prípade HICEE aj stalo".

Ako ďalej zdôraznila "prípadný úspech slovenskej strany v iných arbitrážnych sporoch s akcionármi zdravotných poisťovní, záleží aj od toho, do akej miery naši právni zástupcovia využijú slabiny a špecifiká toho ktorého prípadu v náš prospech. O slabinách Eureka som sa už dávnejšie zmieňovala a v prípade Euram je minimálne jedna okolnosť, ktorá by mohla proces ukončiť."

"Arbitrážny tribunál vo svojom predbežnom rozhodnutí v apríli 2011 konštatoval, že riešenie uvedeného sporu nepatrí do jeho jurisdikcie. Toto rozhodnutie bolo stranám sporu finálne doručené v septembri 2011," priblížil Danko.

"Aj vzhľadom k tomu, že Ústavný súd SR už rozhodol o protiústavnosti novely zákona o zdravotných poisťovniach z roku 2007, rozhodli sme sa neuplatňovať žiadne ďalšie opravné prostriedky v rámci medzinárodnej arbitráže," doplnil.

Zároveň pripomenul, že spor so štátom vedie Penta naďalej na úrovni domácich súdov, kde bola podaná žaloba voči poškodeniu investície na Okresný súd Bratislava 1. "Ide o prebiehajúci spor, ktorý nebudeme do rozhodnutia súdov komentovať," dodal Danko.

Ministerstvo financií (MF) SR dnes informovalo, že medzinárodný arbitrážny tribunál vydal 17. októbra tohto roka konečné rozhodnutie v investičnom spore medzi HICEE B.V. a Slovenskou republikou, ktorým uzavrel tento spor v prospech Slovenska. Požadovaná výška škôd bola spoločnosťou HICEE vyčíslená na viac ako 1 miliardu eur.

Už vo svojom čiastkovom rozhodnutí o jurisdikcii z 23. mája tohto roka arbitrážny tribunál konštatoval, že nemá právomoc rozhodovať o spore, keďže nepriamy podiel HICEE v poisťovniach Dôvera a Apollo nespĺňa predpoklady ochrany investície.

"Rozhodnutia arbitrážneho tribunálu z 23. mája a 17. októbra predstavujú prvú výhru SR v medzinárodných arbitrážach s akcionármi zdravotných poisťovní," pripomenul dnes hovorca ministra financií Martin Jaroš.

Naďalej však Slovensko čelí dvom medzinárodným arbitrážam, ako aj trom žalobám na domácich súdoch, ktoré iniciovali akcionári zdravotných poisťovní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu