Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôvera chce vymôcť staršie pohľadávky v hodnote 45,5 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera realizuje ďalší krok voči dlžníkom v podobe mandátnej správy pohľadávok. Dotkne sa 94.000 neplatičov s celkovým dlhom 45,5 milióna eur.

Tí tak majú poslednú možnosť, ako sa vyhnúť exekúcii. Získané peniaze zdravotná poisťovňa použije na financovanie zdravotnej starostlivosti v budúcom roku. Ďalších 100.000 eur plánuje darovať na základe celoslovenského hlasovania nemocniciam s najväčším počtom získaných hlasov.

Približne 23 miliónov eur prinieslo intenzívne vymáhanie pohľadávok, ktoré začala Dôvera uplatňovať od minulého roka. Mandátna správa pohľadávok má túto sumu zvýšiť o ďalších niekoľko miliónov eur. Pointou mandátnej správy je, že dlhy vymáha špecializovaná spoločnosť. Má sa tým zabezpečiť vyššia úspešnosť a nižšie náklady.

"Mandátnu správu pohľadávok úspešne využívajú aj iné inštitúcie verejnej správy, napríklad Sociálna poisťovňa. Je to postup plne v súlade so zákonmi a s ochranou osobných údajov," uviedol riaditeľ úseku financií poisťovne Radomír Vereš.

Mandátna správa je podľa poisťovne vhodná najmä pri starších dlhoch, pri ktorých je potrebné know-how, skúsenosti a investície do komunikácie s dlžníkmi. V prípade Dôvery ide o dlhy vzniknuté do konca roka 2008.

"Vo výberovom konaní sme sa rozhodli pre spoločnosť SAF Investment, ktorá pôsobí na Slovensku aj v iných stredoeurópskych krajinách v oblasti telekomunikačných a finančných služieb, energetického sektora či rôznych priemyselných odvetví, pričom vo väčšine dosahuje prvé miesta v úspešnosti. Bude s platiteľmi komunikovať osobne, telefonicky alebo poštou. Jej odmena za to bude hradená z vymožených prostriedkov," doplnil Vereš.

Ako upozornila poisťovňa, zaplatiť svoj dlh v mandátnej správe pohľadávok je posledný spôsob, ako sa vyhnúť exekúcii a ďalším nákladom. "V mandátnej správe sa istina dlžníkovi nenavyšuje, je pre neho výhodnejšia ako exekúcia. Tú považujeme za krajné riešenie, a preto sa jej chceme mandátnou správou vyhnúť. Je totiž pre dlžníka nevýhodná, keďže musí zaplatiť aj trovy a odmenu súdneho exekútora," uzavrel. Informovala PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu