Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

EÚ hrozí rozdelenie na bohatú a chudobnú časť, tvrdí Soros

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA)

DAVOS - Americký miliardár George Soros varoval pred potenciálnym rozdelením Európskej únie (EÚ) na bohatú a chudobnú v dôsledku dvojrýchlostnej Európy.

Európa sa snaží reformovať pravidlá riadenia eurozóny v reakcii na dlhovú krízu, ktorá naplno prepukla v Grécku a Írsku a teraz ohrozuje aj ďalšie štáty, povedal Soros v stredu (26. 1.) na brífingu usporiadanom na okraj Svetového ekonomického fóra (SEF) v Davose. Podľa neho je chybou, ak krajiny s jednou menou majú spoločnú centrálnu banku, no nemajú spoločné ministerstvo financií. Túto chybu riešia vytvorením Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), ktorého cieľom je pomoc vysoko zadlženým krajinám. Súčasné reformy ale neriešia skutočný problém eura, ktorým je fakt, že spoločná mena rozdelila Európsku úniu na bohatšiu a chudobnejšiu časť.

"Očakávalo sa, že euro bude štáty spájať, v skutočnosti ale vytvára rozdiely," povedal finančník. "V tejto štruktúre sa pokračuje ďalej, takže tu bude dvojrýchlostná Európa, čo bude z politického hľadiska mimoriadne škodlivé," dodal. Podľa Sorosa je to problém, ktorý bude potrebné urýchlene riešiť. Inak je presvedčený, že euro je životaschopné. "No práve pre odlišnú rýchlosť sa môže Európa rozdeliť, takže je potrebné nájsť riešenia," povedal Soros.

Ako ďalej uviedol, krajiny s vysokými prebytkami by mali viac investovať do chudobnejších krajín Európy, čo však napríklad Nemecko, najväčšia ekonomika EÚ, nemôže urobiť, keďže mu v tom bránia prísne limity stanovené v ústave. Riešením by podľa neho ale mohli byť aj rozsiahle stimuly na podporu ekonomiky v celej Európe, ktoré by pomohli rastu najmä v hospodársky zaostávajúcich krajinách. Informovala o tom agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu