Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Európa tlstne, Slovensko desiate v počte obéznych ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia priberá. Miera obezity medzi únijnou populáciou sa za posledných 20 rokov vo väčšine krajín bloku viac ako zdvojnásobila. S nadváhou alebo s obezitou sa podľa dnes zverejnenej správy Európskej komisie a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v únii potýka viac ako polovica dospelých.

Brusel varoval pred dôsledkami, aké to môže mať na zdravie, ale aj na zdravotné systémy a ekonomiku krajín. Vôbec najviac obéznych dospelých má podľa údajov z roku 2008 Veľká Británia, kde tvoria 24,5 percenta dospelej populácie. Posledné je Rumunsko (7,9 percenta).

Slovensko je spolu s Lotyšskom na desiatom mieste (16,9 percenta), Česko sa so 17,1 percentami nachádza o jednu priečku pred nimi. Z hľadiska porovnávania nárastu počtu obéznych ľudí za posledné obdobie potom Slovensko a Česko v rámci "dvadsaťsedmičky" patrí medzi desiatku krajín, ktoré zaznamenali najväčší nárast.

Obezita a prebytočné kilá ale nie sú len problémom dospelej populácie. Podľa komisie v súčasnosti zhruba každé siedme dieťa trpí nadváhou alebo obezitou. Dá sa podľa nej navyše očakávať, že narastajúci trend bude v tomto smere pokračovať.

Komisia tiež upozornila, že obezita a jej rozširovanie medzi európskou populáciou môže mať vplyv nielen na zdravie samotných ľudí, ale aj na zdravotné systémy krajín a ich ekonomiku. Uviedla pritom, že výdavky na zdravotníctvo narástli vo všetkých krajinách EÚ, v niektorých dokonca o poznanie rýchlejšie, než o koľko rástla ekonomika. V roku 2008 krajiny EÚ v priemere na zdravie vydávali okolo 8,3 percenta HDP. V roku 1998 to bolo "len" 7,3 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu