Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci dávajú úplatky viac ako Európa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Každá štvrtá slovenská domácnosť, ktorá za posledný rok riešila problémy v zdravotníctve, dala úplatok. Občania mali najčastejšie skúsenosť s úplatkárstvom na pozemkových úradoch (15,8 percenta) a súdoch (14,8 percenta). Korupciu cítia Slováci pri úradníkoch v štátnej a verejnej správy (25,9 percenta) a pri podnikateľoch (36,9 percenta).

Napriek vysoko vnímanej korupcii ju v minulom roku nahlásilo len osem percent z nich. Tretina dôvodila, že nahlásením by sa nič nevyriešilo, štvrtina sa obáva pomsty.
      
Zistil to prieskum Globálny barometer korupcie 2010, ktorý realizovala Transparency International (TI) spolu s Regionálnym centrom Rozvojového programu OSN a Britským veľvyslanectvom v SR. Výsledky dnes predstavili pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii. Ide o jediný celosvetový prieskum, ktorý skúma názory verejnosti na korupciu a osobné úplatky. Siedmy ročník je doteraz najväčší, zistil názory viac ako 90 tisíc respondentov v 87 krajinách. Na Slovensku sa uskutočnil po prvý raz.
      
Korupcia je podľa prieskumu na Slovensku bežnejšia ako vo vyspelej Európe. "Zatiaľ čo tam zaplatil úplatok za posledný rok jeden zo šestnástich obyvateľov, na Slovensku to bol každý štvrtý občan," upozornil riaditeľ TI na Slovensku Gabriel Šípoš.
      
Takmer polovica Slovákov si myslí, že súdy sú úplne alebo veľmi skorumpované. Iba Slováci a Bulhari považujú v rámci Európy súdy za najkorumpovanejšiu inštitúciu. Dokonca viac ako politické strany.
      
Podľa ministerky Žitňanskej má súčasná vláda vážny záujem bojovať proti korupcii, ktorý má aj v programovom vyhlásení. "Jediným problémom nie sú len prieťahy v súdnom konaní, ale problémom súdov je tušená, aj keď ťažko preukázateľná korupcia a ovplyvňovanie." Ministerka zdôraznila, že je nevyhnutné zvýšiť transparentnosť súdnictva, otvoriť ho verejnosti a dodržiavať isté pravidlá. Problémom je podľa nej akýsi "zakonzervovaný stav" v justícii a uzatvorenosť systému pred verejnosťou. 
      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu